Papírra rajzolt szó

Írta:  2014.08.08.
Aprólékos, finom vonalak, letisztult színek, egyéni technika. Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta, Pro Urbe-díjas művész elmúlt három évének munkáját összefoglaló kiállítás nyílt a Városháza Galériában.

Kétségkívül sokat elmond egy művészről az, ha a nyár közepén alig lehet elférni a galériában kiállításmegnyitóján. Noha ekkor még az alkotásokat sem látni. Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta művésztanár képeiből augusztus 4-én népes vendégsereg előtt nyílt Naptükör-Holdtükör címmel kiállítás a Városháza Galériában.

A vendégeket Csomó Tamás alpolgármester köszöntötte, majd Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg a kiállítást, aki hosszasan mesélt a kimagasló tanári és művészi pálya összefonódásáról Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta életében. A megnyitót tanítványainak gitárjátéka színesítette, valamint több Jakos Kata vers is elhangzott. Nem véletlenül ugyanis a kiállított képek mindegyike alatt egy-egy vers is olvasható volt a költőtől.

A két alkotó, Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta és Jakos Kata kölcsönösen merített inspirációt egymás műveiből. Így habár az alkotások önmagukban is megállnák a helyüket, most egymást erősítve jelenítik meg a képekben rejlő költőiséget és a szavak mögötti világot. A képek kifejezik azt a lélekemelő érzést, amit egy vers nyújt és a versek a képekre hangolnak. A kiállítás augusztus 15-ig tekinthető meg a Városháza Galériában a hétköznapi ügyfélfogadási időpontoknak megfelelően.