Illusztrációk egy notesz lapjaira

Írta:  2014.10.15.
A XIII. Magyar Festészet Napja rendezvénysorozat keretében – „Bori notesz” I.m. Radnóti Miklós címmel október 13-án a Városháza Galériában nyílt kiállítás.
Civil kezdeményezésre, néhány lelkes ember erőfeszítései nyomán, 2002 óta rendszeresen megünnepeljük a Magyar Festészet Napját, amelyet október 18-ára, évszázadok óta a festők védőszentjének számító Szent Lukács névnapjára tűztek ki.

A XVIII. kerületi Művészeti Egyesület Moholy-Nagy Alkotókör (MOHA) művészei és barátai a festészet napja alkalmából Radnóti Miklósra emlékeztek meg a Holocaust év kapcsán. A Kondor Béla Közösségi Ház igazgatójának, Császár Bíró Lillának üdvözlőszavait követően Galgóczy Zoltán önkormányzati képviselő nyitotta meg a tárlatot.


– A megemlékezés célja, hogy soha többé ne történhessen meg sehol a világon, hogy valakinek a származása miatt kelljen meghalnia – mondta a képviselő. A Magyarországot 1944. március 19-én megszálló német hadsereg májusban 3000 zsidó munkaszolgálatos szerbiai kiküldését követelte a magyar hadügyminisztériumtól. Radnótiék munkaszázada június elején érkezett meg a Bor környéki Lager Heidenauba. Szeptember 17-én indították el őket gyalogmenetben Borból a magyar határ felé. Az elcsigázott foglyok közül útközben többen a kísérő különítményes katonák kegyetlenkedéseinek estek áldozatul. November elejére Radnóti is teljesen legyengült, és a testileg és lelkileg összetört társaival együtt 1944. november 4-én tarkón lőtték Abda község határában. Amikor 1946 június végén a tömegsírt felnyitották, Radnóti Miklós zsebéből előkerült egy notesz, benne a bori táborban és az erőltetett menet során írt tíz verssel.
Árvay Zolta, a Moha egyesület elnöke egy installációt készített, amely alapján a tárlat látogatói maguk elé képzelhetik azokat a szörnyű körülményeket, ahogyan a deszkából összetákolt barakkokban éltek az emberek, és a fárasztó napi robot után elcsigázottan feküdtek le este a deszkapriccsre s családjukra, szerelmükre gondoltak…
A többi művész is erre az alkalomra készített alkotását hozta el, hogy a maga eszközeivel emlékezzen meg a tragikus sorsú költőről.
A kiállítás képeiből album készült, amelyet Árvay Zolta nyújtotta át az alkotóknak.

A tárlaton Frech Gábor művésztanár gitárkísérettel elénekelte Radnóti Miklós: Éjszaka című megzenésített versét, majd elmondta az Erőltetett menet című versét, Kerényi Eszter Lilla fuvolán játszott.
A kiállítás kurátora Árvay Zolta és Frömmel Gyula volt.
A tárlat október 24-ig tekinthető meg a Városháza Galériában.