Magyar virtus, ír zene

Írta:  2014.11.10.
Eddig nem volt még példa arra, hogy hazai koncertszínpadon ír zenei együttes dolgozzon együtt magyar néptáncosokkal. A Serica zenekar és a Tébláb táncosai tehát úttörőnek számítanak.

– Szeretünk kísérletezni, táncosokkal pedig régóta dolgozik együtt a Serica – mondta Bencze András, az ír folk ihlette progresszív rockzenét játszó csapat vezetője. – Megfogalmazódott bennem az a gondolat, hogy mi lenne, ha a mi muzsikánkra a Tébláb művészeti intézmény táncosai készítenének koreográfiát, és így egy produkcióban találkozhatna az ír zene a magyar néptánccal.
A Tébláb táncosainak vezetője, Vörös Árpád nyitott volt az ötletre.

– Mi is szeretünk kísérletezni. Az ír zene erős, azonnal hat az emberre, és igazából nem volt nehéz összehozni a magyar néptánccal. A táncosaink hihetetlenül élvezték a próbákat – mesélte.
A Serica és a Tébláb a Szeptemberi Kóstoló keretében megrendezett kelta fesztiválon már dolgozott együtt, most azonban egy átfogó produkció készült, amelyet november 7-én a Kondorban mutatott be a két csapat. A közönség lelkesen fogadta a két, földrajzilag egymástól távol eső, szellemiségében mégis rokonítható kultúrában gyökerező előadást.
– Tekintettel a sikerre, szeretnénk, ha a produkciót a szélesebb közönség is megismerné, ezért a tervek szerint a nyáron turnéra visszük az előadást – árulta el Bencze András.