Valóságon túli vizeken

Írta:  2014.11.23.
Jövőre is folytatódnak a Krúdy-kör baráti találkozói a Zila Kávéházban. Az év utolsó kiállítása Saphier Beatrix munkásságát mutatja be.

A Krúdy Gyula Irodalmi Kör november 20-án tartotta meg idei utolsó zenés irodalmi találkozóját a Zila Kávéházban. Ez alkalommal Elisa Rot Mikle írónő legújabb, A lélek bosszúja című kötete állt a középpontban. A műből M. Jankó János író, költő olvasott fel néhány részletet. A műsort Decsi András operaénekes előadása színesítette, akit Baranyai Anna kísért zongorán. A Krúdy-kör az irodalmon kívül a képzőművészetet is patronálja, így a kávéházi galéria falain ezúttal Saphier Beatrix festőművész alkotásai kaptak helyet.

A tenger hívó szava

Saphier Beatrix fiatalon kezdett festeni, majd egy időre a fotózás csábította el. A 70-es évek fotótechnikája azonban hosszú távon túlságosan kötöttnek és merevnek bizonyult számára, így hamar visszatért a rajzoláshoz és a festéshez. Ifjúságát Szentendrén töltötte, de később Budapesten folytatta tanulmányait, majd több alkalommal is hosszabb időt töltött külföldön. Az utazási vágy a mai napig meghatározza életét, és a nyarakat rendszerint vízparton, a tenger mellett vagy a Balatonon tölti, ihletet merítve az alkotással teli téli hónapokra.

Lélek a vásznon

– A lelkem meghosszabbítója a kezem – vallja a festőművésznő. – Leginkább realista impresszionista stílusban alkotok, főleg olajtechnikával, ezzel szeretem megörökíteni a pillanatnyi érzéseket, érzelmeket. Emellett akvarellel is szoktam dolgozni, és mindkét technikát tanítom is a tanítványaimnak a kurzusaimon.

– Van kedvence a most kiállított művek között?
– A Balaton 12 hónapban. Ez a kép ablak a vízre, úgy mutatja meg a Balatont, ahogy más talán nem látja a különbségeket, mert nem érzi a víz különleges finomságait. A Balatont mindig ugyanabból a szemszögből néztem, de mindig más hónapban, így született meg a 12 különböző képkockából összeállított alkotás.

– Mi határozza meg a képeit?
– A remény és a szeretet. Én szépeket szeretek festeni, úgy, hogy az felüdítse az embereket, és fényt hozzon a mindennapjaikba. A célom az, hogy aki ránéz egy képemre, megálljon előtte, és meglássa a benne rejlő fényt, azt a szeretetet, amivel én a vászonra vittem a Balaton hullámzását vagy éppen a tenger habjait.
A tárlat a kávéház nyitvatartási idejében december 20-ig tekinthető meg.