Családi napok a Múzeumsarokban

Írta:  2014.12.02.
A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény újra szervez családi délutánokat a Múzeumsarok Kiállítóteremben. Az intézmény szeretné, ha minél több „civil” is értesülne a foglalkozásaikról.

– A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény évente csaknem 300 iskolai foglalkozást tart, amelyekre több ezer tanuló látogat el hozzánk. Ezek a programok a tanrend kiegészítéseként zajlanak, családi napokat azonban Kovács Márk egykori munkatársunk sajnálatos halála óta ritkán szerveztünk – mondta Heilauf Zsuzsanna történész-muzeológus, a gyűjtemény vezetője.

Szécsi Margit: Nádas

Szél ha fújja:
éles levél-karddal
napos-fényes
levegőbe vagdal.
Sárga pelyhet
pilléz bóbitája,
mintha felleg
madárpihe szállna.

Lepke lebben
mint a csöndes álom.
Zöld darázs ing
napsugár-fonálon.
Mint ütött húr,
hosszan szól a dongás,
egésznapos
a bíbicvisongás.
 


Idén ősszel viszont Rozgonyi Sarolta múzeumpedagógus újult lelkesedéssel fogott hozzá a családi napok lebonyolításához. Elsőként Versjáték címmel november 29-én, Szécsi Margit költő mellszobrának újjáavatásához kapcsolódóan alkotással egybekötött játékos foglalkozást szervezett. A szeles, hideg délutánon az érkezőket forró teával várták, távozóban pedig forró kakaóval búcsúztak a gyerekektől. A foglalkozás résztvevői a költő Nádas című versével és annak szereplőivel ismerkedtek meg, amelyek síkbábjait különféle technikákkal el is készítettek, majd a figurákat megszólaltatva, mozgatva adták elő a verset.
A helytörténeti gyűjtemény következő foglalkozása Karácsony régen és most címmel december 13-án lesz, amikor már a karácsonyi készülődésbe vethetik bele magukat a látogatók. A programra december 9-ig előzetes bejelentkezés szükséges.