A katonaság művészete

Írta:  2014.12.10.
Más szemmel címmel nyílt kiállítás a Fehéren Feketén Galériában. A kiállításon három hivatásos katonai szolgálatot végzett, illetve végző festő alkotásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
– A katonaság sokak fejében összebékíthetetlennek tűnik a kultúrával, és általában előítélettel vélekednek róla az emberek. A magyar katonák azonban jóval nagyobb arányban járulnak hozzá a kultúrához, mint ahogy azt a közvélemény gondolná. Fontosnak tartom tehát, hogy bemutatkozási lehetőséget adjunk a hivatásos szolgálatot teljesítő, ugyanakkor alkotóként is aktív katonáknak – mondta Frömmel Gyula festőművész, a Magyar Kultúra Lovagja a kiállítás megnyitóján.

A vendégeket Nádasdi Mihály szobrászművész, a galéria vezetője köszöntötte, aki elmondta, hogy régóta ápolnak szoros kapcsolatot a Honvéd Kulturális Egyesülettel, és a jövőben további közös kiállításokat is terveznek az egyesület alkotóival.

A tárlaton bemutatkozott Hammer Jánosné, művésznevén Fábián Boglár, aki impresszionista stílusban fest, így elengedhetetlennek tartja, hogy érzelmi töltése legyen az alkotásainak. Aktív tagja a Honvéd Kulturális Egyesületnek, és 2013 óta rendszeresen részt vesz a kerületi kiállításokon. Németh András életének már fiatalkorában meghatározó része volt a festészet, de a katonai pálya miatt húszévnyi kihagyásra kényszerült. Stílusában 2013 óta az absztrakt geometria dominál. Kolossváry Miklós 1996-ban alezredesként vonult nyugállományba, majd fiatalkori álmát megvalósítva három éven át volt szorgalmas látogatója a Budai Rajziskola felnőtteknek szervezett szabadiskolájának. 2012 óta aktív kiállító a kerületben, és tagja az FF galéria baráti körének.
A kiállítás előzetes bejelentkezés után december 17-ig tekinthető meg a galériában.