Akkor volt szép a karácsony

Írta:  2014.12.16.
Nótaszeretők töltötték meg a Kondor Béla Közösségi Ház színháztermét december közepén egy csendes vasárnap délután.
Nótaszeretők töltötték meg a Kondor Béla Közösségi Ház színháztermét december közepén egy csendes vasárnap délután, hogy jókedvűen együtt nótázzanak a rangos fellépő művészekkel három órán át. A közeledő karácsony miatt természetesen felcsendültek az ünnepre utaló legszebb dallamok, köztük a Csendes éj is, a műsor után pedig késő estig táncolhattak vidám muzsikára a nézők.

A Kondorban havonta egyszer találkoznak a magyar nótakedvelők, hogy kimulassák magukat, általában a hónap minden harmadik szombatján, az óév búcsúztatón kivételesen vasárnapra estek a derű órái… Fényes György, az estek művészeti vezetője, rendezője és egyben fellépője, mindig igyekszik úgy összeállítani a műsort, hogy még a törzsközönség se találkozzon az egymást követő hónapokban ugyanazzal a dallal. Ez nem is olyan könnyű feladat, hiszen egy-egy alkalommal, legalább hatvan szebbnél szebb nóta csendül fel! A legutóbbin, amely az Akkor volt szép a karácsony címet kapta, a főszervezőn kívül fellépett Szabó Szilvia, Velő Gabriella, Fehér Erzsébet, Tolnai Marika, Bokor János, Vígh Levente, Balogh Imre, Vásárhelyi Prodán Miklós és Karakas Rózsa, valamint a HAKME Cigányzenekar, Berki László vezetésével, a táncmulatság alatt Féder Tamás zongorázott.
-Már negyedik éve, hogy befogad bennünket a művelődési ház, amelyért hálásak vagyunk, mert itt Lőrincen, főleg az idősebb korosztály, nagyon szereti a magyar nótát. Igaz, az évek alatt ideszoktattunk más kerületekből is nótakedvelőket – mondta Fényes György, aki az idén duplán ünnepel, betöltötte a hatvanadik évét és negyven éve van a pályán, a közelmúltban Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki, és megkapta az 1956. Magyar Nemzetőrség, Nemzetőr Tisztikeresztjét.
Arra a kérdésre, hogyan bírnak, főleg a nyugdíjasok, végig ülni egy három órás műsort, csak ennyit válaszolt: - Alig akarják leengedni a művészeket a színpadról, mindenkitől ráadásokat követelnek és a végén még táncra is perdülnek. A magyar nóta mellett felcsendülnek minden műsorban népdalok, virágénekek, vérpezsdítő cigánydalok és operettek is.
Az est meglepetése volt még, hogy az egyik fellépő, Balogh Imre, A magyar nóta a szív dala című most megjelent fotókkal, sztorikkal színesített könyvében, többek között ezekről a lőrinci estekről is megemlékezik. A bővített kiadásban, talán majd erről a szeretet jegyében eltelt, az év utolsó Fényes-nóta műsoráról is beszámol, ami a népszerű Szeressük egymást gyerekek közös énekléssel zárult. Január 17-én pedig, Kondorosi csárda mellett címmel, rendezi meg az új esztendő első zenés délutánját Ötvös Csilla operaénekes sztárvendéggel az élen.