Szép volt, Kolbászlé!

Írta:  2015.01.08.
Elsők lettek a Bolyai Matematikai Csapatversenyen a Kastélydombi iskola tehetséges tanulói.
Megható, de mégis furcsa lehetett, amikor a Bolyai Matematika Csapatverseny döntője után, eredményt hirdettek. Az általános iskolák 7. évfolyama közül az első helyet a Kolbászlé nyerte! A Kastélydombi Általános Iskola tanulói ezzel az eredménnyel történelmet írtak, nem csak az iskolájuk, hanem a kerület is felkerült arra a képzeletbeli térképre, ahol a nyerő matekosokat tanítják, oktatják.

A 4 fős különítmény - név szerint Molnár Sára, Korom Tamás, Tóth Balázs és Ungvári Gábor - megérdemelten lettek a Kárpát-medence legjobbjai. Nem csak egyénileg felkészült, hanem csapatban is erős tehetségekről van szó, a sikerük titka is éppen ebben rejlett, a csapatjátékban. Az egyik a geometriában ügyes, a másik a kombinatorikát imádja, a harmadik a szóbeli feladatokat szereti, míg a negyedik az írásbeli levezetős tételekért rajong. Azt mondják, hogy a matematikában két jó dolog van, az egyik, hogy sikerélményt ad, a másik pedig Fenyvesi Marika néni.

A felkészítő pedagógus, Fenyvesi Mária, vagy ahogy a gyerekek hívják Marika néni szombatonként a saját lakásán is trenírozta a fiatalokat. Egy ilyen felkészítő délelőtt oldották meg azt a feladatot is, amellyel a döntő szóbeli fordulójában ismét találkoztak. A gyerekek arra a kérdésre, hogy Marika néni szigorú- e, azt mondták, hogy nem nyilatkoznak ..., majd gyorsan hozzátették, hogy ő máshogyan szigorú, mint a többi tanár. Például ha nincs kész a házid, akkor nem a bekapott egyes miatt aggódsz, nem az rossz, hanem az, hogy megbántottad, hogy csalódást okoztál neki. Mindannyiunkban van valami különös tisztelet iránta. A lelkedre hat.
A Bolyai Matematika Csapatverseny írásbeli döntőjébe közel 40-en jutottak be, a legjobb hat csapatot hívták be az utolsó megmérettetésre, a szóbelire, ahol a megszerezhető 28 pontból a kastélydombis fiatalok a maximum 28 pontot gyűjtötték be. Kategóriájukban 27 pontot vertek a második helyezettre. Ez nem piskóta, ez kolbászlé!