Nyomozóirodalom

Írta:  2015.02.06.
Rejtő Jenő emlékére indított irodalmi vetélkedőt a Lőrinci Nagykönyvtár és a kispesti Üllői úti könyvtár a 2014–2015-ös tanévben.
Rejtő Jenő, írói álnevén P. Howard művei már több mint öt évtizede szórakoztatják a magyar olvasóközönség egymást követő nemzedékeit. Regényeiben sajátos humora keveredik a bűnügyi történetek izgalmával, ami az évek múlásával egyre népszerűbbé tette az írót mind az alig olvasók, mind az irodalmi ínyencek körében. Erre a sikerre alapozott a lőrinci és kispesti Szabó Ervin Könyvtár, amikor közösen nyomozási témájú irodalmi vetélkedőt indítottak.
Az októbertől áprilisig tartó versenyben a kerületi felsőbb évfolyamosok ölthetik magukra a „nyomozóruhát”. A feladat minden hónapban ugyanúgy kezdődik. A versenyzőknek el kell olvasniuk egy megadott regényt, mielőtt belevetik magukat a nyomozásba. Ezt követően pedig különleges, kalandokkal teli küldetés vár rájuk, amelyben mindig egy rejtélyre kell fényt deríteniük, hogy közelebb jussanak a végső megoldáshoz. Titokírás-fejtés, elrejtett kincsek felkutatása és fantomkép-készítés ¬– mind-mind elengedhetetlen a győzelemhez.
A vetélkedő során több kortárs irodalmi művel is megismerkednek a diákok, de legalább egy Rejtő Jenő által írt regényt is kell olvasniuk. Az eddigi tapasztalatok alapján a diákok rendkívüli módon élvezik a vetélkedőt, a két kerületből összesen 47 csapat 164 nyomozója szállt versenybe.