Dzsesszduó a galériában

Írta:  2015.02.18.
Apáról fiúra szállt a tehetség a Tornóczky családban. Nemcsak játsszák, hanem oktatják is a dzsessz és a blues fortélyait.
Két nagyszerû gitáros – Tornóczky Ferenc és a fia, ifjabb Tornóczky Ferenc – volt a Fehéren Feketén Galéria vendége február 16-án a Jazz18 programsorozat keretében. A havonta egyszer megtartott eseményre Berki Tamás dzsesszénekes a mûfaj jeles hazai képviselõit invitálja meg Nádasdi Mihály szobrászmûvész galériájába, ahol a színvonalas elõadások mellett kötetlen beszélgetés keretében mutatkoznak be a mûvészek.

A Tornóczky duó tagjai a közös fellépések mellett ismert zenekarokban játszanak, továbbá a Kõbányai Zenei Stúdió kiváló zenetanárai. Tornóczky Ferenc dzsesszgitáros, gitártanár hazánk összes neves dzsesszzenészével állt már egy színpadon, és a feltörekvõ ifjú gitáros generáció tagjai szinte kivétel nélkül az õ tanítványai. Éppen úgy, ahogy a fia, ifj. Tornóczky Ferenc is, aki elmondása szerint kizárólag az édesapjától tanult játszani. Azóta pedig olyan zenekarok hangzását erõsítette, mint a Deák Bill Blues Band vagy a P. Mobil.
A mûsorban a két eltérõ stílus különleges összhangot alkotott, elegyítve a kortárs dzsessz modern, elektronikus hangzásvilágát a tradicionális dzsessz virtuóz improvizációival. A koncert után oldott hangulat és önfeledt beszélgetés alakult ki, amelyben a mûvészek egy-két kulisszatitkot is elárultak az érdeklõdõ közönségnek.