Hogyan éljük túl a kamaszkort?

Írta:  2015.02.21.
A Szülők Akadémiája sorozat keretében a Vajk-sziget iskolában a kamaszkor nehézségeiről beszélt Harkányi Adrienne.
„A kamaszkor kezdetén vegyünk egy hatalmas lélegzetet, és ki se engedjük addig, amíg fel nem nő az a gyerek...”– tanácsolja tréfásan Vekerdy Tamás pszichológus. A Szülők Akadémiája sorozat keretében a Vajk-sziget iskolában a kamaszkor nehézségeiről beszélt Harkányi Adrienne.

Négy évvel ezelőtt indult útjára a Vajk-sziget Általános Iskolában a Szülők Akadémiája, Együtt a gyermekekért elnevezésű programsorozat, amely a Vajk-sziget Társadalmi Alapítvány támogatásával valósul meg. A pestszentlőrinci intézményben az eltelt évek alatt számos neves szakértő tartott színvonalas előadást a szülőknek és a pedagógusoknak a gyermeknevelésről, a gyerekeket érő külső hatásokról és azok kezeléséről.

Harkányi Adrienne tanácsadó szakpszichológus február 17-én a kamaszkor nehézségeiről tartott előadást. Ez az időszak ugyanis a felnőttek és a gyermekek számára egyaránt megterhelő, az átvészeléséhez rengeteg szeretet, türelem és humor kell a szülők részéről. A tanácsadó kiemelte: elengedhetetlen, hogy a szülők elegendő időt fordítsanak a beszélgetésekre, és megértéssel kezeljék gyermekük problémáit, mivel a gyors testi-lelki változások, hangulatingadozások és a megfelelési kényszer nagy terherként nehezedik rájuk.

Az előadást követően Harkányi Adrienne Fehérváry Zoltánnal, az iskola pszichológusával beszélgetett a kamaszkori nevelési módszerekről. A szakértők a feltett kérdésekre is válaszoltak, illetve tanácsokat is adtak arra vonatkozóan, hogy mit és hogyan kellene tenni egyes konkrét szituációkban.