Közlekedj okosan!

Írta:  2015.03.24.
Milyen járművek közlekedtek régen a kerületben, és miket használunk még ma is? Hogyan változik majd mindez 100 év múlva? Ezekre a kérdésekre keresték a választ kicsik és nagyok március 22-én a helytörténeti gyűjtemény családi napján.

A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény Közlekedj okosan!
címmel tartott családi délutánt a Múzeumsarokban. A gyerekek interaktív előadás keretében fedezték fel a gyűjtemény állandó kiállítását, megismerkedve a mostani és a régi járművekkel és az utazáshoz kapcsolódó más eszközökkel. Bejárták a kerületet földön, sínen és a levegőben. Megcsodálták a régi kocsilámpákat, és korabeli plakátokon, képeslapokon és fényképeken keresték meg a járműveket.
A kora délutáni programra folyamatosan érkeztek a családok, amelyek közül többen már visszatérő vendégei a foglalkozásoknak. Rozgonyi Sarolta múzeumpedagógus elmondta, hogy mindig a kiállításhoz és az aktuális jeles napokhoz, ünnepekhez köthető foglalkozásokat szerveznek. A kézműves alkotás ezúttal a környezetvédelemhez is kapcsolódott: a gyerekek újrahasznosított anyagokból, kartondobozokból, kupakokból, PET-palackokból, színes papírokból készíthették el saját közlekedési eszközeiket. Kreativitásuknak semmi sem szabott határt, sorra készültek a vízre, földre, levegőbe tervezett színes, emeletes csodajárművek. A következő foglalkozáson a Cséry-féle szeméttelep történetéből kiindulva és a Föld napjához kapcsolódva kiderül, mi minden születhet még újrahasznosított anyagokból.