Tudomány és gyermekjog

Írta:  2015.04.08.
Természettudományos témák bemutatása, illetve a gyermekjogokkal kapcsolatos előadások szerepeltek a Gulner Gyula Általános Iskolában március 31-én, a Diákönkormányzat napjának programjában.
Természettudományos témák bemutatása, illetve a gyermekjogokkal kapcsolatos előadások szerepeltek a Gulner Gyula Általános Iskolában március 31-én, a Diákönkormányzat napjának programjában.
A tornateremben kísérletekkel, filmvetítéssel, versekkel színesített előadásokat tartottak a gyerekek a 4-8. évfolyamos diáktársaiknak. Az 1-3. osztályokban nyolcadikos tanulók mutattak be kémiai, fizikai kísérleteket, és a tanítási órák egy részét is ők tartották meg.

- A kisebb gyerekeknek kifejezetten jól esett, hogy a „nagyok” látogatták meg őket, és látványos bemutatót tartottak nekik – mondta Molnárné Posta Júlia intézményezető-helyettes - Dugmonits Csilla földrajz biológia szakos kollégánk ásványokkal, kőzetekkel ismertette meg a gyerekeket, akik a természettudományos témához kötődően repülő tárgyakat készítettek. A legjobbakat a diákönkormányzat apró ajándékokkal díjazta.
A természettudományos programrészhez csatlakozik április 22-én A Föld Napja Környezetvédelmi tematikus nap is.
Ébresztő-óra címmel az Unicef munkatársai tartottak előadásokat, ezeket osztályfőnöki órák előzték meg, amelyek a gyerekek jogairól és kötelességeiről szóltak.

„- Világunk fenntartható fejlődéséhez tudatos, felelős és bátor gyerekekre van szükség. Olyan gyerekekre, akik hisznek abban, hogy már most tehetnek a szebb jövőért. Hisznek abban, hogy a jövő rajtuk is múlik – áll az Unicef előadásának tartalmi ismertetőjében. - A gyerekeket érdekli az őket körülvevő világ és annak játékszabályai. A szabályok azonban sokszor idegennek hatnak, a jog pedig megfoghatatlan, és nem csak a gyerekek számára. Az Ébresztő-óra megmutatja a gyermekek számára, hogy meddig mehetnek el másokkal szemben, és milyen védelem illeti meg őket. Megtanulják, hogy mi az, amit itthon természetesnek veszünk, pedig más országokban elérhetetlen. Az óra végére tudni fogják, hogy hol találnak segítséget olyan helyzetben, ami már reménytelennek tűnik, és mit tehetnek, amikor tehetetlennek érzik magukat.”
A kisebbeknek tanítóik foglalták össze a témával kapcsolatos leglényegesebb gondolatokat.
A gyerekek jogaival, sorsuk alakulásával foglalkozik a Gulner iskola színjátszó körének április 16-án 17 órakor kezdődő, Gyermeksorsok című előadása.