Mély átéléssel játszottak a diákok

Írta:  2015.04.13.
A Gulner iskola színjátszói Gyermeksorsok címmel Anna Frank naplója nyomán készült színdarabot mutattak be április 17-én az intézményben. Ezzel a produkcióval készülnek a diákok az Országos Színjátszó Fesztiválra is.
Anna Frank a fasizmus uralomra jutása után szüleivel Amszterdamba emigrált Németországból. A náci zsidóüldözés miatt két éven át, 1942–1944-ben nyolcadmagával egy amszterdami ház rejtekében bujkált. Egész idő alatt naplót írt, mindaddig, amíg el nem hurcolták őket. A terve az volt, hogy a naplója alapján könyvet ír majd a háborúról, a német megszállás éveiről Hollandiában. Anna Frank 1945 márciusában, nem sokkal a háború vége és a tizenhatodik születésnapja előtt, a bergen-belseni koncentrációs táborban halt meg.

Drámai történetét Gyermeksorsok címmel Horváthné Révész Mária, a Gulner Gyula Általános Iskola pedagógusa dolgozta át az iskola színjátszó csoportja számára és ő is rendezte.
– A diákok hetedik osztályban tanulják a második világháború korszakát történelemből. – Azok a gyerekek, akik szerepelnek a színdarabban, nemcsak elolvasták Anna Frank naplóját, hanem utána is néztek a témának a könyvekben és az interneten – mondta a pedagógus. – Nagyon örültem, mert nem kellett ezt külön kérni tőlük. Már a színdarab felolvasása is katartikus élmény volt. Miután felolvastam nekik a színdarab forgatókönyvét, annyira a történet hatása alá kerültek a diákok, hogy a felolvasást követően egy darabig néma csendben ültek, meg sem tudtak szólalni.

Az Anna Frank naplójából készült drámát számos színházban játszották már, azonban az általános iskolások koruknál fogva még nem találkozhattak vele. De most már a hetedikesek is annyi idősek, mint Anna Frank volt, amikor a naplóját írta. Ám az ő élete nem folytatódott sokkal tovább…
– A próba közben az egyik gyerek így kiáltott fel: „Több mint hetven évvel ezelőtt, a négy fal közé zárva egy kamaszlánynak ugyanazok a gondjai voltak az édesanyjával, mint most nekem!”– emlékezett vissza a pedagógus.