Az igényes kultúra kiütéssel győzött

Írta:  2015.04.29.
Már fél órával a műsorkezdés előtt az utcán kanyargott a sor a Pestszentimrei Sportkastély bejárata előtt, ahol április 18-án este Szentpéteri Csilla és zenekara valamint vendégei léptek föl.
Már fél órával a műsorkezdés előtt az utcán kanyargott a sor a Pestszentimrei Sportkastély bejárata előtt, ahol április 18-án este Szentpéteri Csilla és zenekara valamint vendégei léptek föl. A Temperamento című koncert előtt Kucsák László, Pestszentlőrinc-Pestszentimre országgyűlési képviselője üdvözölte a művészeket és a sportcsarnok küzdőterén helyet foglaló több mint ezer nézőt.

Még a szervezőket is meglepte, mekkora tömeg gyűlt össze az igényes klasszikus zenei átiratairól ismert művész, Szentpéteri Csilla április 18-i koncertjén a Pestszentimrei Sportkastélyban. A sportcsarnok küzdőterét és oldalsó lelátóit megtöltő nézősereg elismerő tapssal üdvözölte a színpadra lépő művészeket. Már az első számnál kiderült, hogy ezen az estén nemcsak a muzsika, hanem a látvány is európai színvonalú lesz.

Paganini és a salsa

A koncertet a szólista zenésztársai indították, majd a szám közepén testhez simuló ezüst fellépőruhában belépett Szentpéteri Csilla, és a zongorához ült. A színpadon elhelyezett négy nagyméretű LED-falon tűéles képek váltakoztak a zene hangulatához igazodva. A kezdőszám alatt egy tűzijáték fényei hangsúlyozták a bombasztikus zenei belépőt. Később a fényfalakon megjelenő feliratból az is kiderült, hogy épp melyik klasszikus zeneszerző mesterművének átiratát halljuk Szentpéteri Csilla művészi felfogása szerint átdolgozva.

Ez az információ jól is jött időnként, hiszen még a komolyzenében otthonos hallgatók számára sem volt mindig egyértelmű, hogy a dobok és más ütős hangszerek által diktált tüzes latin ritmusok, a kemény elektromosgitár-szólók vagy az eredeti témáktól bátran elkalandozó zongorafutamok mögött melyik jól ismert klasszikus mű rejtőzik.

Folytatódhat a show

Csempesz Iván, a rendezvény főszervezője elsősorban azért örül a sikernek, mert bebizonyosodott, hogy a kerületben is vonzóvá lehet tenni az igényes kultúrát.
– A koncert előtt többektől hallottam, hogy az igényesek számára túlzottan populáris, míg a kevésbé vájtfülűeknek túlságosan igényes lesz a műsor. Most viszont már nyugodtan mondhatom, hogy a művésznő fellépése osztatlan sikert aratott, maximálisan elégedettek voltak, akik eljöttek, mert páratlan zenei élményben volt részük. A Dohnányi zongoristapalántái olyan profizmussal léptek fel, mintha érett művészek lennének. A siker láttán érdemes elgondolkodni a folytatáson.

A műsort nyitó Brahms-mű is igen erős latin hangulatot kapott, mint ahogy később az ördögi hegedűs, Paganini virtuóz műve is salsaritmusokkal dúsítva hódította meg a Sportkastély közönségét.
Ennél a számnál léptek először színpadra a Botafogo Táncegyüttes elképesztő technikával mozgó művészei, akik a kétórás műsorban többször is visszatértek.

A második szám végére, amikor a nézők már szinte el is felejtették, hogy nem Dél-Amerikában vannak, a művésznő néhány mondatban üdvözölte a közönséget, bemutatta zenésztársait, majd ünnepélyes ígéretet tett arra, hogy az est további részében sem okoznak csalódást mindazoknak, akik az igényes szórakozás reményében váltottak jegyet a Temperamento című estre.

Mozart rocktempóban

A meglepetések sora azonban csak most kezdődött, hiszen a következő dallamok eredetijét a zseniális Wolfgang Amadeus Mozart vetette kottapapírra, akiről kiderült, hogy ha ma élne, talán kemény rockra hangszerelné a műveit. Szentpéteri Csilla mindenesetre így tett a Mozart-ihletésű műsorszámban, Kormos János pedig gitáron bizonyította, hogy a műfajok között nincsenek átjárhatatlan falak. Vagy, ahogy mondani szokták, mindössze kétféle muzsika létezik: jó és rossz.

Fergeteges dohnányisok


Szentpéteri Csilla vendégeként a kiváló énekesnő, Zséda is színesítette a programot. A képzeletbeli zenebolygót járva mégsem ő, hanem a Dohnányi Ernő Zeneiskola két csodálatos zongoristanövendéke érte el a legnagyobb sikert. Csaba Emese és Bauer Gergő olyan elfogulatlanul, irigylésre méltó magabiztossággal foglalt helyet a világhírű művésznő mellett, mintha mindennapos élmény lenne számukra ekkora közönség előtt zongorázni. Talán a kezdetekkor még lehetett bennük némi izgalom, ám az első billentyűk leütése után már tökéletes biztonságban érezték magukat a muzsika védőburkában. A művésznő anyai szeretettel biztatta, segítette a boldog kis zongoristákat. Mindkét fiatal művész olyan magas színvonalú négykezest játszott Szentpéteri Csillával, hogy az valóban komoly művészi élményt nyújtott mindazoknak, akik hallhatták.

Nehéz volt elképzelni, hogy tovább lehet fokozni ezt a fergeteges hangulatot, de Szentpéteri Csillának és zenésztársainak sikerült. A kétórás koncert végén vastapssal köszönte meg a közönség a művészek fergeteges zenei teljesítményét. Kucsák László a koncertet követő fogadáson el is mondta: reméli, hogy jövőre ismét a Pestszentimrei Sportkastély színpadán üdvözölhetjük Szentpéteri Csillát és zenésztársait.