Jubilál a MOHA

Írta:  2015.05.15.
A Moholy-Nagy Alkotókör (MOHA) fennállásának 20. évfordulóját Jelen lét című tavaszi tárlattal ünnepelte május 11-én a Városháza Galériában.
Pestszentlőrinc-pestszentimrei művészek egy csoportja húsz évvel ezelőtt gondolt egy nagyot és megalapította a XVIII. kerületi Művészeti Egyesületet, amelynek Árvay Zolta 18 éve az elnöke. De ha már van egy egyesület, és ott a sok lelkes művész, akkor kell egy hely, ahol dolgozhatnak és bemutathatják munkáikat. Az önkormányzat a Hofherr-villában adott ideiglenesen otthont a civil szervezetnek, ahol a tagok rendszeresen kiállítást rendeztek, és a villa mögötti fából készült „barakképületben” pedig lelkesen alkottak. Minden évben alkotótábort szerveztek, amelyre a határon túlról is érkeztek művészek. A vendégek a melléképületben kaptak szállást, és a nyári melegben a hatalmas fák hűs lombjai alatt dolgoztak, fát faragtak, kőszobrot készítettek, festettek, kinek mihez volt kedve. A tábor záró programjaként az elkészült munkákból kiállítást rendeztek a villában.

Aztán telt, múlt az idő, a Hofherr-villát az önkormányzat kiadta egy vállalkozónak, aki azt felújította, és étteremmé alakította át. A művészek pedig az egykori Textil Iparművészeti és Mechanikai Ipari Szövetkezet Madách Imre utca 49. sz. alatti üresen álló épületét kapták meg azzal, hogy szervezetileg a Kondor Béla Közösségi Házhoz tartoznak, de itt már helyszűke miatt nem volt lehetőségük nyári alkotótábor szervezésére.

XVIII. kerületi Művészeti Egyesület-Moholy-Nagy Alkotókör

– Az egyesület szinte a megalakulása óta az alkotótáborok után a művészektől rendre kaptunk alkotásokat – mondta Árvay Zolta. – Ezek a művek, mint az szokásos, minden alkotótáborban, amolyan viszonzás a lehetőségért cserébe. Az így összegyűlt művek továbbadományozása a kerületnek gyakorlat azóta is.
Kerületi iskolák, szociális intézmények, rendelőintézet, jótékonysági árverések vagy éppen a támogató önkormányzat a célállomása a műveknek.
A MOHA egyesület tárgyal a még birtokában lévő művek feldolgozása, átvétele, katalogizálása ügyében a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjteménnyel. – Ez igazi megbecsülése az alkotásainknak, amelyek talán egyszer állandó, látható és egyre bővülő gyűjteményt alkotnak – tette hozzá.

A művészcsoport sokáig XVIII. kerületi Művészeti Egyesületként működött, de később felvette Moholy-Nagy Alkotókör, röviden MOHA nevet. Amíg ez utóbbit be nem „járatták”, addig mindkét nevet használták. (XVIII. kerületi Művészeti Egyesület-Moholy-Nagy Alkotókör). Az eltelt húsz év alatt az alkotókör tagjai közel száz közös és nagyon sok egyéni kiállításon vettek részt, és ez idő alatt nemcsak szűkebb pátriájukban ismerték meg a nevüket, hanem hazánk számos településén és a határon túl is.
A MOHA megalakulásától kezdve minden évben rendez tavaszi tárlatot a kerületben. Ezúttal az alkotókör megalakulásának a 20. évfordulóján a 19. tavaszi kiállítást szervezte meg. Erre az alkalomra 26 művész Jelen lét címmel mutatta be alkotásit a Városháza Galériában.
A tárlaton Árvay Zolta, a MOHA egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Feitl István történész ünnepi beszédet mondott, amelyben felidézte a civil szervezet megalakulásának körülményeit, és megemlékezett az időközben elhunyt művészekről. A kiállításon a Duo Contours működött közre.