Brassós néptáncgála a Rózsában

Írta:  2015.05.20.
A Brassó Utcai Általános Iskola néptánccsoportja május 16-án nyolcadik alkalommal szervezett gálaműsort a Rózsa Művelődési Házban.

A zsúfolásig megtelt színházteremben a pedagógusokon, diáktársakon kívül szülők, nagyszülők, rokonok, barátok is ott ültek a nézők soraiban, hogy tapssal biztassák a fellépőket.
Az iskola falai között már 17 éve folyik táncoktatás, s nyolc éve mutatják be a gyerekek a tudásukat néptáncgála keretében.

Galgóczy Zoltán alpolgármester köszöntőjét követően Tasnádi András, a Brassó Utcai Általános Iskola igazgatója üdvözölte a közönséget és a táncosokat, majd virágcsokorral köszöntötte a csoport lelkét és motorját, Simonné Házman Terézia néptáncpedagógust.

– Korosztályok szerint, összesen három csoporttal működik a néptáncegyüttes – mondta Terézia. – A legidősebb táncosaink gimnazisták, ők korábban brassósok voltak, és visszajárnak hozzánk, a legfiatalabbak pedig óvodások. A legkisebbek az 1-2. osztályos diákokkal az Aprók-, a 3-5. osztályos tanulók a Borica -, az 5-osztálytól felfelé a fiatalok a Derenka csoportban táncolnak.
A néptáncpedagógus elmondta, hogy közel hatvan gyerekkel foglalkozik hetente két alkalommal, de sajnos a táncosok között kevés a fiú. Őket nehéz rávenni, hogy táncoljanak, mert úgy gondolják, hogy ez lányos elfoglaltság, pedig nincs magyar néptánc fiúk nélkül.

A tánctanítás célja a magyar néptánc hagyományok, népszokások ápolása, átörökítése, illetve az adott népi kultúrán keresztül az ifjúság kulturált közösséggé nevelése, valamint az összetett mozgásokon keresztül az összehangolt agyi tevékenység fejlesztése, mely kihat a gyermek figyelemkoncentrációjára, kreativitására, a tehetségek kibontakoztatása. A néptáncot ma már a fejlesztő pedagógusok terápiaként is alkalmazzák.
Az est folyamán a közönség többek között somogyi ugratós, Dél-alföldi, dunántúli és a történelmi Magyarország különböző vidékeiről való táncokat láthatott.
A koreográfiákat Simonné Házman Terézia, Simon Lilla, Laczkó Zsombor és Stéger Dániel készítette.