Elballagtak a nyolcadikosok

Írta:  2015.06.17.
Az általános iskola befejezésének egyszerre felemelő és szomorú pillanata a 8. osztályt elvégző diákok ballagása. Felemelő, mert a nyári vakáció után egy új korszak kezdődik a tinédzserek életében, és szomorú, mert sok kedves barátot, nyolc év közös élményeit kell hátrahagyni.

A 2014–2015-ös tanév végén kerületünk iskoláiban is a ballagók éneke töltötte meg a folyosókat, tantermeket. Ez a szép szokás Selmecbányáról származik, ahol az 1870-es években az erdészeti és bányászati akadémia tanulói a Ballag már a vén diák kezdetű dallal búcsúztak az iskolájuktól.

Június 12-re a Piros iskolába, azaz a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskolába kaptunk meghívást a 8. osztályosok búcsúzására. Az iskolában hagyomány, hogy az elballagó nyolcadikosokat egyenként köszönti Elek Noémi igazgatónő, aki a vendégek, szülők, tanárok, iskolatársak előtt egy-egy személyes mondattal kíván a gyerekeknek további jó tanulást. Most sem történt ez másként, a diákok meghatódva hallgatták az útravalót, amivel a felnőtté válás útjának elejére léphetnek.
Az általános iskolából középiskolába igyekvő diákok kedves szokása, a lufieregetés sem maradt el. Az égbe szálló színes léggömbök egyszerre jelképezik a múló iskolás éveket és a jövőbe vetett hitet.