Pálinkás este, reggel, délután

Írta:  2015.06.23.
Nem kell már sokat várni, a nyár gyorsan eltelik, és újra itt a kerület nagy őszi fesztiválja, a Szeptemberi Kóstoló. A főzőversenyen induló csapatok már most nevezhetnek a szeptember 4–6. közötti háromnapos eseményre.

Habár a főzőversenyek, főzőfesztiválok száma az utóbbi években a kerületben éppúgy megszaporodott, mint országszerte, a legnagyobb és legfontosabb helyi gasztronómiai esemény továbbra is a Szeptemberi Kóstoló, amelyen gyakran csaknem 100 bográcsban, továbbá grillrácsokon, főzőtárcsákon készülnek a finomabbnál finomabb ételek. Az eseményt idén szeptember 4–6. között rendezik hagyományos helyén, a Bókay-kertben, és aki komolyan készül a főnapra, szombatra meghirdetett főzőversenyre, jó, ha már most elkezd töprengeni a versenyművén, mert évről évre egyre erősebb konkurenciával kell szembeszállni, és az elvárások egyre nagyobbak. A benevezett ételeket a szokásoknak megfelelőn szakmai zsűri bírálja el, amelynek élén – ahogyan az elmúlt években is – Kovács Lázár ízlel majd. A www.szeptemberikostolo.hu weboldalon már megtalálható a nevezési lap, ha valaki nem szeretné a jelentkezését az utolsó pillanatig halogatni… A gyerekcsapatok is gondolkodhatnak már az induláson, hiszen a vasárnap délelőtt hagyományosan az ő versengésük ideje.

Borra pálinka

A Szeptemberi Kóstolót rendszeresen felkereső látogatók tudják, hogy a gasztronómiai kínálat minden évben új tematikát kap. A rendezők elsősorban olyan italkínálatot igyekeznek összeállítani, amely tökéletesen kiegészíti a készülő bográcsos, grillezett és halételeket. Két éve a cseh söröké volt a főszerep, tavaly a kiváló magyar borok, ezen belül a belőlük készült fröccsök bemutatásán volt a hangsúly, idén pedig – hogy a sor teljes legyen – a „Pálinkás jó reggelt!” szlogen jegyében a magyar gyümölcspárlatok mustrája kíséri a fő eseménysort. Van tehát mire készíteni az ízlelőbimbókat.

Jönnek a rockerek

Egy fesztivál természetesen nem fesztivál jó kulturális programok nélkül. Három színpad kínál majd koncerteket, táncos műsorokat, sport-, gyerek- és családi műsorokat a legkülönfélébb műfajokban, és természetesen a szervezők ebben az évben is az élvonalból hívják meg a legnépszerűbb előadókat. Bár a teljes program még nem publikus, annyit már elárultak, hogy a pénteki nyitónapon, amelyen korábban olyan nagy csapatok kezdték a fesztivált, mint a Karthago, a Bikini vagy a KFT, ezúttal a hazai hard rock három ikonikus csapata lép egymást követően színpadra: a Gesarol, a Mobilmánia és a Lord. A kemény rock kedvelői tehát nem maradnak szórakozás nélkül, mint ahogy a kelta zene kedvelői sem. A kerületi illetőségű Serica folk and roll zenekar tavaly kísérletképpen tematikus programot szervezett a Szabadtéri Színpadra: a hazai ír- és skót–kelta muzsika kiváló zenész és táncos előadói váltották egymást a közönség előtt. A kezdeményezés sikert aratott, ezért a Serica idén is elhozza barátait a Bókay-kertbe.
A rendezők természetesen fenntartják a műsorváltoztatás jogát.