Igazi nagybetűs színház

Írta:  2015.06.29.
Tanulságos produkcióval kápráztatták el a zsűrit a vajkosok a Weöres Országos Gyermekszínjátszó Találkozón. A Hold fiának története meglepő komolysággal mesélt a meg nem értésről és az el nem fogadásról.
A Magyar Drámapedagógiai Társaság idén 24. alkalommal hirdette és szervezte meg általános iskolások részére a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozót. A találkozó célja a gyermekszínjátszó csoportok támogatása, fejlődésük elősegítése, hiszen a szervezők úgy vélik, hogy a fiatalok együttes tevékenysége fontos szerepet játszik a kreatív, empatikus nevelésben és az értékközpontú, erőszakmentes és toleráns társadalom létrehozásában.

A többfordulós, közel egy hónapon át tartó neves eseményen több mint 300 gyermekszínjátszó csoport mérte össze tudását. A legjobb előadások közül 21 magyarországi és 6 határon túli csapat kapott meghívást a Szekszárdon megrendezett kétnapos országos fesztiválra, ahol a Vajk-sziget Iskola A Hold fia című előadásával egyedüliként képviselte Budapestet. A 6. osztályos tanulókból álló csoport előadásában Kányádi Sándor Apokrif ének című versét szólaltatta meg. Játékukban megidézték a régmúltat, meséltek gyengéről, bátorról, vezérről, áldozatról, valamint az egyén és a közösség számára fontos értékekről.

A darabról a szakértő zsűri is elismeréssel nyilatkozott:
– Igazi nagybetűs színházat láttam! Nagyon tetszett a térhasználat és az a közvetlenség, ahogy a játszók a nézők között voltak, utóbb hozzájuk is beszéltek. Szép a történet, fontos témáról szól és jó volt, ahogy a játszók átadták egymásnak a mesélést. Engem nagyon megérintett az előadás! – mondta Róbert Júlia dramaturg. Hasonló elismeréssel nyilatkozott Deme László kritikus és Pass Andrea író, rendező is, akiket lenyűgözött a komoly témaválasztás.
– Ebben a csupasz, koncentrált, letisztult előadásban válik igazán világossá, hogy milyen fura, de csakugyan igaz lehet, amire a gyerekek figyelmeztetnek: a meg nem értés és a kirekesztés tízezer évekkel ezelőtt is pontosan ugyanolyan fájdalmas butaság volt, mint manapság – mondta Deme László.

A vajkosok sikerének és az egész évben végzett szakköri munkájuk méltó lezárása a szlovákiai Kaszás Attila Versmondó fesztiválra való meghívás volt, ahová egy kirándulás keretében a családtagok is elkísérhették a gyerekeket.

Alkotók – Vajk-játszók: Béres Angelika, Bökfi Zsombor, Csörgei Viktória, Dolmány Mária (pedagógus), Dömötör Virág, Fehér Viola, Gulácsy Fanni, Ledő Attila (pedagógus), Ledő Barnabás, Ledő Sebestyén, Madarassy Zóra, Nyúl Martina, Páldi Eszter, Páldi Máté, Paulik Panka, Vajda Renáta