Elismerés az egészségügyben dolgozóknak

Írta:  2015.06.30.
Az egészségügyi dolgozókat köszöntötte a XVIII. kerületi önkormányzat a június 25-én tartott Semmelweis napi ünnepségen.
Az egészségügyi dolgozókat köszöntötte a XVIII. kerületi önkormányzat a június 25-én tartott Semmelweis napi ünnepségen. A magyar anyák megmentője, a nemzetközi tekintélyű, ám életében itthon szinte megbélyegzett orvos 197 évvel ezelőtt született. A díjátadón Ughy Attila polgármester köszöntötte a kitüntetetteket és a vendégeket.

- Semmelweis Ignác olyan korban élt, amikor a világ nem fogadta el a statisztikát, és az azt alkalmazó orvost. Még akkor sem, ha ennek a statisztikának igaza volt. A fertőtlenítő kézmosás következtében ugyanis 15,8 százalékról 0,85 százalékra csökkent a gyermekágyi láz áldozatainak száma. Csak halála után évtizedekkel később ismerték el, hogy igaza volt – emlékezett ünnepi köszöntőjében Ughy Attila, hozzátéve, hogy Semmelweis szellemi öröksége is hozzájárul ahhoz, hogy az egészségügyben dolgozók ma is mindennap megalkuvást nem tűrően teszik a dolgukat. – Teszik mindezt nemzetközi mércével mérve is magas színvonalon, az egyik legnemesebb emberi küldetés misszionáriusaiként.
A kitüntetéseket Ughy Attila adta át Dömötör István alpolgármesterrel együtt. Több évtizedes kiváló munkájáért Semmelweis-díjban részesült Bajzák Attiláné védőnő, dr. Tímár-Geng Piroska háziorvos és dr. Halmágyi Mária gyermekorvos. Magas színvonalú szakmai munkája elismeréseként vehette át a díjat Laczkóné Árvai Ágnes urológiai asszisztens és Baranyiné Szabó Margit a szakrendelő hematológiai csoportvezető asszisztense.

A polgármester és az alpolgármester a magyar örökség díjjal kitüntetett XVIII. kerületi védőnői szolgálat tagjainak emléklapot adott át. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Budapesti Területi Szervezete kitüntetésben részesítette Veszteg Józsefnét. A díjat Szabó Andrásné a szervezet általános alelnökétől vette át.
A díjátadó gálán Kautzky Armand színművész Reményik Sándor Kegyelem című versét és Karinthy Frigyes, Orvost hívatok című írását adta elő. Frédéric Chopin cisz-moll keringőjét Orgován Tóth Fruzsina játszotta el zongorán, míg a Tébláb Művészeti Iskola Kereplő csoportja méhkeréki táncokkal szórakoztatta a jelenlévőket.
P. A.