Tűzzel-jéggel, államcsőddel

Írta:  2015.07.05.
Séta a lakatlan lávamezőkön, a türkizkék gleccserek lábánál vagy a látványos gejzírek között. Izland kifürkészhetetlen vidékét fedezték fel a látogatók a Lőrinci Nagykönyvtár legutóbbi előadásán.
Az Atlanti-óceán északi részén elhelyezkedő kis szigetországgal, Izlanddal ismerkedhettek meg az érdeklődők június 25-én a Lőrinci Nagykönyvtár Népek, kultúrák bemutatása című előadássorozatán. A hegyek, vízesések, gejzírek és gleccserek övezte tájról Boa Péter geográfus, földrajz tanár mesélt, aki közel két hetet töltött a végtelen szabadság érzetét keltő vidéken. Előadásából megtudtuk, hogy bár a szigetország megközelítése nehéz, egy ilyen utazás bárkinek felejthetetlen élményt nyújt.

A viking és kelta eredetű lakossággal bíró és sajátos humorral megáldott izlandi nép egyedi módon birkózik meg államcsőddel, munkanélküliséggel és a kitörő vulkánokkal egyaránt. A végtelennek tűnő vidéket alig 300 000 fő lakja, mely főleg halászatból és exportból tartja fent magát. Érdekesség, hogy Izlandon a bálnavadászat még engedélyezett, az itt élők évente meghatározott számú bálnát foghatnak ki, kizárólag országon belüli fogyasztás és felhasználás céljára.

Az előadás után Boa Péter azért elárulta, hogy a kedvenc úticélja mégis inkább Ázsia, amit Törökországtól Indonéziáig bejárt már.
– Sok helyre szeretnék még eljutni, de jelenleg is egy nagyon izgalmas kalandot élek át, hiszen két és fél éve született meg a kislányom – mondta, majd hozzátette, Kamcsatkát és Costa Ricát feltétlenül szeretné látni, de most boldog, jelenleg az apaság tölti ki az életét.