Mozgalmas nyár a helytörténeti gyűjteményben

Írta:  2015.09.02.
A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény a nyári szünet első és utolsó hetében helytörténeti napközis tábort tartott 8-12 éves kerületi gyerekeknek.

A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény a nyári szünet első és utolsó hetében helytörténeti napközis tábort tartott 8-12 éves kerületi gyerekeknek, a programot támogatta a 18. kerületi önkormányzat. A két turnus között a Kondor Béla Általános Iskola és a kerületi napközis tábor csoportjai ismerkedhettek játékos foglalkozásokon kerületünk történetével és nevezetességeivel.

A „Keresztül-kasul a kerületen” címmel meghirdetett helytörténeti tábor két turnusában összesen 28 gyermek vett részt.
A táborozók jártak Többek között a református templomban és a Grassalkovich-kápolnában, a Bókaytelepen, ellátogattak a piacra és felfedező foglalkozáson vettek részt a könyvtárban. Mindkét csoporttal kirándultak a Halmierdőben, ahol a gyűjtemény munkatársai és a táborozó gyermekek közösen bográcsoztak. Miközben játékokon és történeteken keresztül ismerkedtek a gyűjtemény kiállításaival, a kerület épületeivel, nevezetes helyszíneivel és hírességeivel, folyamatosan készítették az élményekhez kapcsolódó helytörténeti társasjátékot. A saját készítésű társast a tábor minden résztvevője hazavihette.

Júliusban és augusztusban a napközis táborosok több alkalommal is jártak a Múzeumsarok és a Havanna 9. kiállítóhelyeinken. A tizenkét csoport játékos formában ismerkedett lakóhelyével, a helyi közlekedéssel, valamint a kerület nevezetes épületeivel.
A KÖKI Terminálon, a Mesék, mackók, mesterek című kiállításban sem állt meg az élet, több szombaton is játékos programokkal várták a helytörténeti gyűjtemény munkatársai a kicsiket és nagyokat, volt olyan alkalom, melyen majd 100 fő vett részt. Itt az elmúlt három hónapban folyamatosan nagy a látogatottság, (összesen több mint 3200 látogató járt itt), ezért a kiállítás meghosszabbításáról jelenleg is tárgyalnak.

A gyűjtemény a 2015/16-os tanévben megújult múzeumpedagógiai kínálattal várja az iskolás és óvodás csoportokat, és új, ismeretterjesztő helytörténeti vetélkedőt indít általános iskolás osztályoknak (ez a program „házhoz megy”, azaz az iskolákban rendezzük). Igény szerint kiszervezett komplex foglalkozásokat is tartanak óvodákban és iskolákban. Múzeumpedagógiai programkínálatunk megtalálható a közeljövőben megújuló honlapon.