Jó mulatság, férfimunka volt

Írta:  2011.02.10.
Amire előzőleg csak a legvérmesebb szurkolók számítottak, valósággá vált: férfi kézilabda-válogatottunk kivívta az olimpiai selejtezőn való részvétel jogát, miután a 7. helyen végzett a svédországi világbajnokságon.

Mocsai Lajos együttesében két olyan kézilabdázó is helyet kapott, akiket mi is jól ismerhetünk, hiszen évekig meghatározóak voltak a PLER-ben. Bár Harsányi Gergely és Lékai Máté ma már a Tatabánya illetve a Pick-Szeged játékosa, teljesítményükre most is büszkék lehetünk.
Földöntúli boldogságot éreztem
 
Amíg Harsányi Gergely biztosnak érezhette a helyét az utazó keretben, Lékai Máté számára ez nem volt ilyen egyértelmű.
– A Szegedben nyújtott teljesítményem ellenére utazásomhoz kellett az a sajnálatos tény is, hogy Eklemovics Nikola megsérült – emlékezik vissza Lékai. – Amikor Mocsai Lajos utolsó névsorolvasásánál kiderült, hogy én is utazhatok a vb-re, földöntúli boldogságot éreztem. Nagyon büszke volt rám a családom, különösen édesanyám és a barátnőm.
 
A világbajnokságon mindketten meghálálták a bizalmat. Harsányi Gergelyt a Brazília elleni meccs legjobbjának választották, a németek ellen aztán sorsdöntő hétmétereseket értékesített. Lékai Máté pedig cikázó villámként hol itt, hol ott tűnt fel a pályán, és szemtelen betöréseivel, remek átlövéseivel hívta fel magára a figyelmet.
 
- Úgy vélem, ez az eredmény, a 7. helyezés a realitás, vagy talán egy kicsit még jobb is – értékelt Harsányi. – Látható volt, hogy a négy közé került csapatok, és különösen a franciák valamint a dánok más dimenziót képviselnek. Nekünk ezen a vb-n az olimpiai selejtező elérése lehetett a maximális cél, és miután ezt elértük, szerintem elégedettek lehetünk.
 
Még egy bravúr kell!
 
Lékai Máté kiemelte, hogy bár a 7. hellyel megvan a remélt olimpiai selejtező, a kijutásért legalább olyan nehéz meccsek várnak majd válogatottunkra, mint most a vb-n.
– Ne feledjük, hogy a legerősebb kvalifikációs csoportban szerepelhetünk. Azaz két erős, és egy gyengébb ellenfelet kapunk majd a négyes csoportban. Miután pedig csak az első két helyezett jut ki Londonba, legalább egy újabb bravúrra szükség lesz a kvóta megszerzéséhez!
 
 
Távozók a PLER-ből
Miután november közepén kubai kapus érkezett a PLER-hez Misael Iglesias személyében, a vezetőség úgy döntött, hogy megválik a korábbi második számú kapuvédőtől, Kovács Jánostól, aki az NB I/B-s Várpalotához igazolt. Kovácson kívül távozott Rév Mátyás, aki Izraelbe, a Maccabi Tel-Aviv csapatába igazolt, míg Bak Sándor a Pécs gárdáját fogja erősíteni az idény hátralévő részében.