Londonra készül a legjobb magyar taekwondós

Írta:  2011.02.25.
Kitűnően kezdte a 2011-es évet Tóth Balázs, aki a WTF taekwondo évadnyitó világranglista-versenyén megnyerte súlycsoportjának küzdelmeit. A magyar versenyző nem pihenhet túl sokat, február végén már Iránban lép majd szőnyegre.

– Jól sikerült a versenyre való felkészülésem – mesélt sikeréről Tóth Balázs. – A svédországi viadalon mintegy ezren indultunk, ebből az abszolút kategóriában 22-en.
Tóth Balázsnak négy mérkőzést kellett sikerrel megvívnia a végső győzelemhez.
Fejrúgás sem állíthatta meg
 
– A negyeddöntő és az elődöntő különösen nehéz volt, mert mindkét meccsen rögtön az elején kaptam egy-egy fejrúgást. Szerencsére ennek ellenére sikerült felülkerekednem, és döntőbe kerülnöm. Ott pedig legyőztem olasz ellenfelemet.
Fontos, hogy Tóth Balázs rögtön az év első versenyét megnyerte.
– Olimpiai kvótát ugyan nem ér, ha valaki élen végez a világranglistán, mégis megéri igyekezni. A kvótaszerzés szempontjából sorsdöntő versenyekre ugyanis lényegesen kedvezőbb ágra kapnak besorolást a világranglista élmezőnyében szereplők.
 
Iránban a világ
 
Tóth Balázs nem is bíz semmit a véletlenre. Köszönhetően rendszeres szerbiai edzőtáborozásának, és ott kiépített sportágon belüli kapcsolatainak, meghívást kapott a február második végén zajló teheráni viadalra is.
– A teheráni verseny még a trelleborginál is nívósabb lesz. Ugyanis olyan országok sportolói is elindulnak, akik Svédországban nem léptek szőnyegre. Az én súlycsoportomban legalább 35-40 induló várható, és nemcsak a mennyiség, de a minőség is magasabb lesz, mint Trelleborgban volt.
 
 
Bakuban Londonért
A legfőbb cél a londoni kvóta megszerzése. Szerencsés esetben ez akár egy évvel a játékok előtt, már idén nyáron megtörténhet.
– Június 30-a és július 3-a között Bakuban rendezik a taekwondo olimpiai világselejtezőt. Aki itt dobogós helyen végez, rögtön kvalifikálja magát a 2012-es londoni olimpiára. Aki itt lemarad, jövő januárban az európai selejtezőn még kijuthat a játékokra. Szeretném, ha már idén nyáron eldőlne ez a kérdés.
Az önkormányzat 100 forintos támogatást biztosít Tóth Balázsnak a kvótaszerzés érdekében. Lévai István Zoltán alpolgármester elmondta, hogy a következő időszakban felmérik, milyen segítséget nyújthatnak a londoni szereplésre pályázó kerületi sportolóknak.