Férfias keménységű hölgyek a szőnyegen

Írta:  2011.03.24.
Öt korcsoportban közel 150-en indultak az Idősebb Növényi Norbert Nemzetközi Női Birkózó Emlékversenyen a Pestszentimrei Sportkastélyban. A március 12-én megrendezett viadalon a hazai női birkózás legjobbjai vettek részt.

 A hagyományos női birkózóverseny célja az volt, hogy méltó módon megemlékezzen a női birkózó szakágat nálunk meghonosító id. Növényi Norbertről.
Kapitány István, a rendező a Pestszentimrei Birkózó Kör vezetője elmondta: a hazaiakon kívül osztrák, szerb, horvát és szlovén versenyzők is beneveztek az emlékversenyre, így valamennyi korcsoportban igazán színvonalas viadal kerekedett a Sportkastélyban.
A versenykiírás értelmében az emlékverseny több korosztályban is rangsor-versenynek számított, így tehát megérte küzdeni a minél jobb helyezésekért.
Bár sokan idegenkednek attól, hogy hölgyek bármiféle küzdősportot űzzenek, ez a verseny is bizonyította: a nők is képesek elsajátítani a birkózás mesterfogásait.
– Édesapám rájött, hogy gyermekkorban a lányok testalkata sokkal alkalmasabb a birkózásra, mint a fiúké – emlékezett a kezdetekre Növényi Norbert, a moszkvai olimpia bajnoka. – Hajlékonyságuk kimondottan előnyös a sportág alapjainak megtanulásához. Ekkor még akár együtt is versenyezhetnek a fiúkkal. Persze a serdülőkori változások után ezt már teljesen külön kell választani, ám akkor is tény: a hölgyek is megtanulhatnak remekül birkózni!
„Édesapám büszke lenne…”
– Úgy gondolom, remekül reprezentálja és népszerűsíti a női birkózást ez a verseny. Azt hiszem, édesapám is büszke lenne, ha még itt lehetne – mondta elérzékenyülve ifj. Növényi Norbert. – Külön szeretnék köszönetet mondani a szervezőknek, kiemelten is Kapitány István barátomnak, valamint a helyi önkormányzatnak, amely ezúttal is segített a verseny létrejöttében. Nagyon bízom abban, hogy még sok-sok éven át megrendezik ezt a viadalt. Szükség is van erre, hiszen a sport a legfontosabb dolgok közé tartozik!