Közeleg az imrei korfball EB

Írta:  2011.04.08.
A Magyar Korfball-szövetség 2011-ben két nemzetközi verseny rendezési jogát is elnyerte. Ennek révén május 8-14. között a Pestszentimrei Sportkastély ad otthont az U21-es korfball Európa-bajnokságnak.

Az elmúlt években a korfball jelentés fejlődésnek indult a XVIII. kerületben. Ennek egyik jele, hogy az országos bajnokságot jelenleg az 1908 SZAC KSE korfballcsapata vezeti. Több iskolában rendszeres edzéseket tartanak, melynek köszönhetően a korosztályos válogatottakban is jó néhány kerületi fiatal szerepel. A rendezési jog megszerzése a SZAC korfball-csapatának elismerése is.
 
Remek lehetőség
 
De vajon mit jelent a rendezés városrészünk számára?
– Kerületünk védnöke és támogatója is az Európa-bajnokságnak – mondta Lévai István Zoltán alpolgármester. – Magunkénak érezzük az eseményt, hiszen a SZAC játékosai révén helyi korfballosok is pályára lépnek majd a válogatottban. A Pestszentimrei Sportkastélyt önköltségi áron biztosítjuk, illetve az előkészítésben is segítünk. Emellett a kerületi iskolák tanulóit inspiráljuk, hogy vegyenek részt minél nagyobb létszámban a magyarok meccsein, és buzdítsák csapatunkat. Városvezetőként ugyanakkor távlatokban is gondolkodom. Sikeres lebonyolítás esetén ugyanis nagyobb önbizalommal pályázhatunk még jelentősebb sportesemények megrendezésére. Ez a világverseny remek lehetőség is kerületünk számára.
 
 
Mi is az a korfball?
Sokak előtt még kevésbé ismeretes ez a labdajáték. Egy korfball-csapatban egyszerre van a pályán négy lány és négy fiú. Mindenkinek személyes, azonos nemű védője van, így elkerülhető, hogy a nagyobb testi erő előnyhöz juttassa valamelyik csapatot. A korfballt téglalap alakú pályán játsszák, amely két, egyenlő nagyságú, négyzet alakú térfélre oszlik. Mindkét térfélen egy-egy kosár található, amely a 3,5 méter magas korfballrúd tetején nyugszik. Pontot (azaz: korfot) szerezni úgy lehet, ha valamelyik csapat játékosa bedobja a labdát az ellenfél kosarába.