Feljebb száll-e a Malév?

Írta:  2011.07.21.
A mögöttünk hagyott idénynek a feljutás álmával vágott neki a Malév NB II-es férfi kosárlabda-csapata. A remélt osztályváltás elmaradt, és nagyon úgy fest: a célokat is szerényebbre kell venni a csapat háza táján.
Dobogós helyezés, sőt, akár a feljutás is elképzelhetőnek tűnt a Malév SC számára a férfi NB II-es kosárlabda-bajnokság tavaly őszi rajtja előtt. Ehhez képest a szerénynek tűnő 8. helyen zárt a gárda. Portálunk a vezetőedzőt, Szarka Sándort kérte az elmúlt bajnoki évad értékelésére, valamint arra, hogy röviden vázolja fel a csapat következő évi céljait.


Szarka Sándor vezetőedző
A rosszabb periódusok döntöttek
- Miként értékeli a mögöttünk hagyott bajnoki évet?
- Nagy várakozással kezdtük az évet - kezdte Szarka Sándor. - Ehhez képest a nyolcadik helyezésünk csalódást keltő eredmény.
- Nem volt kincstári optimizmus dobogóról álmodni?
- Úgy érzem, hogy nem. A játékoskeretünk elég erős volt a céljaink megvalósításához, de ahogy az előző években is "sikerült" rosszabb periódust produkálni a bajnokság során, most is voltak gyengébb időszakaink, rosszul sikerült mérkőzéseink. Sajnos hátráltattak minket sérülések, munkahelyi elfoglaltságok is, voltak olyan mérkőzések, amikor csak egy centert tudtam nevezni a csapatba.
Fájlalom, hogy az egyébként szoros mezőnyben viszonylag könnyedén végezhettünk volna a dobogó közelében, ám ez mégsem valósult meg.
 
Köntös kiemelkedett
 - Kivel, kikkel volt elégedett, és kiktől várt esetleg többet annál, mint amit mutatott?
 
- Köntös Gergővel lehetek a legelégedettebb, aki a harmadik legeredményesebb dobó lett a ligában, ezen belül a bajnokság legeredményesebb hárompontos-dobója lett. Rajta kívül kiegyensúlyozott, megbízható teljesítményt nyújtott Pásztor Gábor és Sebestyén Zsolt is. Utóbbi sajnos nagyon keveset tudott játszani sérülése miatt.
Fekete Csaba, aki a legidősebb játékosunk, szintén hozta magát, többet vártam ugyanakkor Bolesza Gergőtől. Ő húzóembere lehetett volna csapatunknak, ha végig kiegyensúlyozottan teljesít. Sajnos ez nem sikerült, gyakran hullámzott a teljesítménye.
Azt gondolom, az egész csapatra jellemző volt az a hozzáállás, hogy "már elég jók vagyunk, és valahogy majd úgyis megnyerjük a mérkőzést". Az elmúlt idényben kétszer kellett őket ráébresztenem, hogy azt a kis pluszt, ami megkülönbözteti a győztest a vesztestől, minden alkalommal hozzá kell tenni a pályán.
 

Köntös Gergőre nem lehetett panasz
 
- Milyen változások, átalakulások várhatóak a nyári időszakban a csapatnál? 
- A junior csapatból három játékos érkezik a felnőtt kerethez. Egy év kihagyás után visszatér egy tehetséges irányítónk, és lehet, hogy négyes posztra is visszatér egy régebbi játékosunk. Ezek még nem végleges igazolások, ezért nevekről még nem beszélnék. Sajnos a lehetőségeink továbbra is behatároltak, a bázis hiányzik az együttes háta mögül.
Szeretnénk bővíteni az utánpótlásunkat, ám ehhez támogatásra - vagy legalábbis teremlehetőségre - volna szükség, mert a jelenlegi helyzet csak a mostani állapot fenntartását teszi lehetővé. A közelmúltban jártunk az önkormányzatnál, bízunk abban, hogy a városvezetés is próbál majd segíteni csapatunkon.

Óvatosabban terveznek
- Az új bajnokságban milyen célokkal indul el a Malév?
- Megpróbálok most óvatosabb célokat kitűzni a játékosok elé. A sokszor elővett frázissal élve: mindig csak a következő mérkőzésre igyekszünk majd összpontosítani. A legfontosabb elvárás az egész éven át tartó, fegyelmezett munka. Titkon persze tudom, hogy az idei helyezésünknél sokkal többre vagyunk képesek.   Munkál bennem az elvárás,hogy ezt bizonyítsam csapatommal!