Azeri és izraeli siker a Sportkastélyban

Írta:  2011.08.08.
Lezajlott a III. KFK Grácia Kupa nemzetközi ritmikus gimnasztika-verseny a Pestszentimrei Sportkastélyban. Amíg a felnőttek mezőnyében inkább a külföldiek domináltak, addig az utánpótlás korcsoportok viadalában a magyar versenyzők szerezték meg az érmek nagy részét.
Igazán rangos mezőny állt össze a Pestszentimrei Sportkastélyban a III. KFK Grácia Kupa nemzetközi rg-versenyre. Igaz ez még akkor is, ha Fata Anita, a KFK Grácia SE alelnöke a kezdés előtt elszomorodva jelezte, hogy a várva-várt orosz kéziszer-válogatott mégsem jött el a viadalra. Mint kiderült, vízumproblémák miatt maradtak távol a versenyről.
- Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ez a probléma csak a kéziszer-csapatot érintette, az egyéniben bejelentkező orosz versenyzők rendben megérkeztek - mondta Fata Anita. - Az oroszok mellett érkeztek ritmikus gimnasztikázók Azerbajdzsánból, Ausztriából, Izraelből, Csehországból, Szlovákiából, Belgiumból és Dél-Koreából is.


A legjobb magyar távol maradt

A legnépesebb azonban természetesen a házigazda magyar különítmény volt, bár a mi csapatunk sem volt sajnos teljes. A többszörös magyar bajnok, Vass Dóra sérülése miatt az utolsó pillanatban kénytelen volt lemondani a részvételt. Ez azért is fájó, mert Vass a szeptemberi, olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készül, és a vb-felkészülésben fontos állomás lett volna számára a pestszentimrei megmérettetés.

Minden korcsoportban született magyar érem

Az együttes kéziszer-csapatok versenyét Izrael nyerte meg, a magyar válogatott előtt. A dobogó legalsó fokára az osztrák lányok állhattak fel. A közelgő nyári universiadéra készülő magyar kéziszer-csapat az ötödik helyen végzett. Egyéniben a látványosan versenyző azeri Európa-bajnok, Alija Garajeva végzett az élen, megelőzve izraeli és dél-koreai riválisát. Itt az első felnőtt világversenyére készülő Szalóki Violetta volt a legjobb magyar, aki a hetedik helyen zárt.
Az utánpótlás-korúak versenyében kiváló magyar teljesítményeknek tapsolhatott a publikum. Az összes korcsoportban akadt magyar dobogós, sőt, a 2000-res korosztályban mindhárom érmet a mieink zsebelhették be. A Berek Irina és Fata Anita által felkészített "Gráciás lányok" szereplése az egész viadal üde színfoltja volt!


Elégedett résztvevők

A verseny végig gördülékenyen, élvezetesen zajlott, ami a vendég delegációknak is feltűnt. Talán ennek is köszönhető, hogy a viadal végére eltűntek a gondterheltség jelei Fata Anita arcráról.
- Mindenki kiemelte, hogy nagyszerű volt a verseny szervezése - újságolta örömmel az alelnök. - Miután igen komoly munka előz meg egy-egy ilyen eseményt, nagy öröm azt hallani, hogy a meghívottak jól érezték magukat nálunk! Emelett természetesen az is nagy boldogságot okozott, hogy egyesületünk versenyzői ragyogóan szerepeltek!


A III. KFK Grácia Kupa rg-verseny korcsoportonkénti végeredménye:


FELNŐTT

Egyéni
1. Alija Garajeva (azeri)
2. Neta Rivkin (izraeli)
3. Son Yean Jae (dél-koreai)
...7. Szalóki Violetta

Együttes kéziszer-csapat
1. Izrael
2. Magyarország
3. Ausztria
...5. Universiade-válogatott


UTÁNPÓTLÁS

Prejunior: 2000
1. Pigniczki Fanni (magyar) Grácia SE
2. Mercz Flóra (magyar) Grácia SE
3. Krulik Dalma (magyar) TUS

Prejunior: 1999
1. Sulejmanova Camila Ulyanovsk (orosz)
2. Kiss Boglárka (magyar) Grácia SE
3. Zaynullina Anastasia Yaroslav (orosz)

Junior: 1998
1. Ludányi Laura (magyar) Grácia SE
2. Peőcz Viktória (magyar) TUS

Junior: 1997
1. Anna Markelova Ulyanovsk (orosz)
2. Charlotte Decrock (belga)
3. Kiss Barbara (magyar) Grácia SE

Junior: 1996
1. Laura Ondrisova (szlovák)
2. Oravecz Szilvia (magyar) Grácia SE