Gyógyul Fodor, a rutinos sérült

Írta:  2011.09.28.
Súlyos sérülést szenvedett a Ferencváros olimpiai ezüstérmes birkózója, a Pestszentimrén élő sportember, Fodor Zoltán. A térdkeresztszalag-szakadása után már túl van a műtéten, most gyógyul és bizakodik.

Fodor Zoltán
Nem is volt keserűség a hangjában, amikor kimondta a szavakat: megszoktam már…
Arra utalt ezzel a Fradi kiválósága, hogy neki mindig kijut a jóból. A pekingi olimpiai előtt a bordáját törte el egy edzésen. Meggyógyult, majd szerzett egy ezüstöt a játékokon. Tavaly a vb előtt jött a baj. Akkor a combizma szakadt el, három hónapnyi volt a pauza...
– Most, hogy meglegyen a három, Tatán fociztunk az egyik edzés után. (A birkózók mindig rúgják a lasztit az edzések után, nem is rosszul, de rendre meg is sérülnek... – A szerk.) Rosszul találtam el a labdát, sőt luftot rúgtam, s abban a pillanatban éreztem, nagy a baj. Annál nagyobb csak a fájdalom volt.
Kerületünk egyik büszkesége már túlesett a műtéten. Tállay András doktor úrnak köszönhetően jól sikerült a beavatkozás, és Zoltán az elmúlt héten már gyógytornázott.
– A menyasszonyom segített összecsomagolni, „betettek” a kocsiba, az édesapám bevitt a kórházba, ahol megkezdődött a gyógytorna, s ez legalább két hónapon át így lesz. Családi program volt az utazás a Sportkórházba.
Fodor nem aggódik amiatt, hogy a sérülése miatt kimaradnak edzések, mert, mint mondta, nem késett le semmiről, az olimpiáig még tíz hónap van. De egyelőre nem is az a legfontosabb, hanem a kvalifikáció.
– Áprilisban lesz három verseny, szinte zsinórban. Akkor minden eldől. Azokon kell az első csúcsforma, majd Londonban a második. Meg is lesz, bár egyelőre a kijutás a fontos. Ez a belépő a tánchoz.
A birkózó napjai mostanság nem változatosak. Fekszik, sétál, aztán kezdi az egészet elölről. De a kicsi jóra is odafigyel, annak is örül.
– Az elején csak járókerettel lépegettem, most már bottal is, ami siker. Mint rutinos sérült, tudom, hogy napról napra jobb lesz, egyszer csak azt veszem majd észre, hogy meggyógyultam. Igaz, azt mondják a kemény edzéseket csak három hónap múlva kezdhetem el, de ha végre igen, akkor megeszem a vasat is. Jó volt olimpiai dobogón állni, jó lenne megint.
A 84 kilós birkózó mostanság 90 körül mozog, de úgy véli, nem lesz gond leadni a fölösleget. Nem, mert a versenyekre fogyasztva is ennyiről hozza a súlyát, és nem okoz szenvedést neki.
– Azért óvatosan kajálok, mert tudom, öngólt lövök, ha túleszem magam.
Igaza van, már csak azért is, mert egy luft után igazán nincs szükség még egy öngólra is…