Egymásért küzdöttek

Írta:  2011.10.06.
Több sportágat is kipróbálhattak egészségnapjukon a közgazdasági iskola diákjai. A harcművészetek nagy sikert arattak.

Jó mestereket hívtak
Ép testben ép lélek címmel egészségnapon vehettek részt október 5-én a Pestszentlőrinci Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola diákjai. Ezen a napon a fiatalok mintegy tízféle szabadidősporttal ismerkedhettek meg, előadásokon vehettek részt, valamint az egészséges táplálkozás jegyében különféle gyümölcsöket, zöldségeket fogyaszthattak, ásványvizet ihattak. Az első alkalommal megrendezett egészségnapnak Lakatos Adrienn, az iskola pedagógusa volt az ötletgazdája.
– Rendszeresen részt veszek fitneszedzéseken, ahonnan hiányoltam a középiskolás korosztályt. Ezért azt gondoltam, hogy kellene itt az iskolában is egy kis „kedvcsinálót” szervezni. Olyan neves oktatókat kértem fel, akikről tudtam, hogy jól meg tudják mozgatni a diákokat, és képesek kedvet csinálni a rendszeres testmozgáshoz. A fiatalok különféle szabadidősportokból kaptak ízelítőt, mindenki többféle sportágat próbálhatott ki, és gerinctornán, egészségügyi szűrésen is részt vehettek – mesélte a pedagógus.

Edzés saját testsúllyal


A figyelem itt kiemelten fontos
Előadást tartott Kiss Áron dietetikus és Várhegyi László természetgyógyász (ez utóbbi előadás témája a víz volt). A WWF (World Wide Fund for Nature – Természetvédelmi Világalap) és a Greenpeace Magyarország környezetvédelmi programokat szervezett.
– Nem az a cél, hogy élsportolók legyenek a gyerekek, hanem hogy együtt mozogjanak, boldogan, mosolyogva – tette hozzá.
Farkas Dóra Boot Camp TRX instruktor, az egészségnap sportszervezője elmondta: a cél az volt, hogy a fiatalok megismerhessék a saját testsúlyos edzés lényegét.
A Boot Camp ilyen gyakorlatokat, illetve könnyű ellenállásokkal való munkát foglal magába. A TRX egy funkcionális tréningeszköz, amellyel fejleszthető az erő, az egyensúly, a hajlékonyság és a törzsizmok stabilitása.
– Nem kell feltétlenül méregdrága eszközökre költeni, hanem meg kell tanulni elbírni a saját testsúlyukat, ami nem egyszerű feladat – tette hozzá az instruktor. – Igyekeztünk minden olyan edzésmódszert összegyűjteni, amely lehetőséget nyújt arra, hogy a diákok megismerjék a különböző edzésfajtákat, -technikákat, és ki is próbálják azokat. A fiatalok visszajelzései alapján leszűrjük, hogy melyek azok az edzésmódszerek, amelyek a legjobban elnyerték a tetszésüket. Azokat rendszeressé lehetne tenni az iskolában, igény esetén a kerület többi intézményében is. Kíváncsian várjuk, hogy mennyire tudtuk felkelteni a gyerekek érdeklődését a rendszeres mozgás iránt, amely rendkívül fontos az egészségmegőrzés szempontjából.

Figyelem, kitartás, tisztelet


Lányok is megpróbálták
– A diákok több sportágat ismerhettek meg a nap során, sokan érdeklődtek a küzdősportok iránt – mondta el Horpácsik György Seishin Dojo (Kyokushin karate) klubvezető. – A harcművészetek olyan hagyományokat ápolnak, amelyek fegyelemre, tiszteletre, kitartásra tanítanak, olyan alapértékek elsajátítására, amelyek a mindennapok során is fontosak. A Harcművészek az Egészséges Gyermekekért Mozgalom (HEGYEM), felkérésére jöttünk el, amelynek célkitűzéseit nagy odaadással támogatjuk.
A segítség több szinten zajlik. Lehet állandó vagy alkalmi, elősegítheti a sportolást vagy éppen a szellemi fejlődést, mindig azt tartva szem előtt, hogy kinek mire van szüksége, és a gyermekek életében, sportolói pályafutásában melyek azok az eszközök, amelyek a leginkább segíthetnek nekik.


„Küzdj másokért!” – ez a mottója a mozgalomnak, amely a hátrányos helyzetű gyermekek

Egymásért küzdöttek
megsegítésére jött létre. A segítség jelenthet felszereléssel való ellátást, a versenyekre való felkészülés támogatását, utazáshoz nyújtott segítséget, különböző előadásokat, tanfolyamokat, a szellemi fejlődést elősegítő kiadványokat és nem mellékesen konkrét élelemjuttatást is. A szervezet kiemelt segítséget nyújt azoknak a rászoruló gyermekeknek, akik kimagaslóan eredményesek a választott harcművészetben.


 
A számítógép elől is kedvet kaphatunk. Íme a Seishin Dojo profi bemutatkozófilmje: