Mindenki máshol és másként köszönti az új évet

Írta:  2011.12.29.
Az esztendő végén azok is visszavesznek a tempóból, akik az év szinte valamennyi napját kőkemény edzésekkel töltötték. Kerületi sportolókat és szakembereket kérdeztünk meg arról, hogy hol és hogyan köszöntik az új évet.
Kezdjük a sort az FTC-PLER kézilabdacsapatának az edzőjével, Zsiga Gyulával, aki külföldön koccint majd.

Koccintás Prágában

– A karácsonyi ünnepek alatt itthon leszünk, családi körben, és felkeressük a rokonokat is. A szentestét a feleségemmel, Ildikóval és a két nagyfiammal, a 18 éves Dénessel és a 21 esztendős Bálinttal töltöm. Az első nap a szüleimhez megyünk Ceglédbercelre, 26-án pedig Ildikó szüleit látogatjuk meg. A kézilabdamentes napokat kihasználva az ünnep után Prágába utazunk, baráti társasággal. Jól ismerjük, szeretjük egymást, így nem kérdéses, hogy milyen lesz a szilveszteri hangulat. De azért, hogy magyar földön is koccintsunk, amikor hazajövünk Csehországból, rendezünk egy after partyt, ugyanazokkal a személyekkel, akikkel a szilvesztert töltjük.

Öcsi bácsi is elnézőbb


Káté Gyulának már az óév vége is az olimpiáról szól
A moszkvai ökölvívó-vb-n 5. helyezést és ezzel londoni kvótát szerző Káté Gyula a decemberi szombathelyi országos bajnokságon a 10. aranyérmét szerezte meg.
– Bár nyolc hónap van még Londonig, az idei ünnepek már az olimpia jegyében telnek. Nem mondom, hogy nem kapcsolok ki, de minden nappal jobban figyelek a játékokra. A karácsonyt a szülőkkel és a nagyszülőkkel töltöm, s persze a barátnőmmel, Zsuzsával. Ajándékokat adunk és kapunk, könnyű szeretni a karácsonyt.
A két ünnep között előkerül a bokszkesztyű is, ám a mester, Szánthó Imre ezekben a napokban biztosan nem lesz „kegyetlen” – ahogyan az öklöző mondta.
– Könnyített edzéseket tartunk, de ez nem jelenti azt, hogy lazsálunk. A szilveszter előtti egy-két napot valamelyik wellness-szállóban töltjük a kedvesemmel. Hogy hol, azt majd csak az indulás előtt döntjük el.

Párizs, Irán, Lőrinc


Tóth Balázs az ünnepeket itthon tölti
Szerencsés az, aki a taekwondo hazai legjobbját, a lőrinci Tóth Balázst el tudja érni. Mi éppen elcsíptük egy üres óráját – igaz, nem a szomszédban, hanem Párizsban. A vb-bronzérmessel telefonon beszélgettünk.
– Most éppen itt vagyok egy nemzetközi viadalon, aztán innen egyenesen Iránba utazom, ahol a barátom, Mehdi Dibak látogatását viszonzom. Ő szeptemberben sok-sok titokra tanított meg az edzőtáborozásunk során. A karácsonyt már itthon, a barátnőmmel, Lindával töltöm, bár nem csak pihenésről szólnak majd a napok. 26-án valószínűleg már edzeni fogok, mert közeledik január vége, amikor eldől, hogy olimpiai induló leszek-e. Kazanyban rendezik meg a kvalifikációs versenyt. Egyetlen viadalon múlik, hogy meglátom-e a nyáron Londont. Most mindent ennek rendelek alá, mert számomra küldetéstudat, hogy legyen magyar résztvevője a taekwondo-versenyeknek az olimpián.

Mulatozós évbúcsúztató


Fodor Zoltán csak szilveszterkor pihen
A pestszentimrei birkózónak, Fodor Zoltánnak az augusztusi térdszalag-operációja után kérdésessé vált a londoni olimpia, amelyre ráadásul még ki is kell vívnia az indulás jogát.
– Most az a legjobb hírem, hogy nincsen hírem. Csak azt mondhatom, hogy gyógyulok, s az idő múlásával egyre jobban érzem magam. Igaz, szőnyegre csak januártól mehetek, és egy hónapig csak a földharcot gyakorolom, de február közepétől már minden szabad lesz.
Szinte egyetlen napot sem hagy ki Fodor, mert még 23-án is gyógytornára megy a sportkórházba, és edzeni is fog. Szilveszterkor egynapos szünetet tart, mert azt azért nem hagyja ki, hogy mulatozósan búcsúztassa az évet.

Kína után pihenés

Almási Zoltán nemzetközi nagymestert, aki a magyar csapat tagjaként az ősszel bronzérmet nyert a görögországi Eb-n Kínában értük el telefonon.
– A szellemi játékok olimpiáján indultam. Eddig jól megy, ám semmit sem akarok elkiabálni. Nem sokkal karácsony előtt érkezem majd haza. Várom már, mert a mozgalmas szezon és a sok verseny után rám fér a pihenés.