A két sültmalac illata

Írta:  2012.01.02.
Ha Szilveszteri Malacvágta akkor sült malac! Ez volt a mottója a nem mindennapi futóversenynek, a jó nagy bulinak szilveszter napján, a Bókay-kertben.
Az évbúcsúztató futások meglehetősen népszerűek szerte a világban. Brazíliában és Portugáliában több ezren köszönnek el az ó évtől futással. Magyarországon is számos városban rendeznek ezen a napon hasonló eseményt. A fővárosban – Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata és a Lőrinc 2000 Szabadidősport Egyesület immár hagyományosan évek óta megrendezi a futás és a „bulizás” e nemes és sportos változatát.
Már az előnevezések alapján sejteni lehetett, hogy sokan fognak futócipőt húzni a Szilveszteri Malacvágtára.
– Azonban az idén változtattunk a helyszínen (korábban a Lőrinci Piac területén volt a verseny) és a rajt időpontját előrébb hoztuk, vagyis több mindenben átírtuk a megszokott menetrendet – mondta Eszes János , a rendezvény főszervezője (Lőrinc 2000 Szabadidősport Egyesület) . – Úgy gondoltuk, hogy jobban ki tudjuk szolgálni a futókat egy korábbi időpontban, így nem zárjuk ki azokat sem, akiknek még terveik vannak az év utolsó éjszakájára. Ígyy a választásunk a Bókay-kertre esett, ugyanis az intézmény már sok sikeres rendezvénynek adott már helyet.
A téli álmot alvó kert nyugalmát még az év utolsó napján kicsit felkavartuk, de szinte érezni lehetett az alvó fák leheletén, hogy azért ők sem bánnak egy kis izgalmat a csendes téli napok között. Ráadásul erre az eseményre még a nap is előbukkant az előző napok felhő borítása alól, tette ezt úgy, hogy esélyt sem adott a „fekete bárányoknak”! Csak sütött és sütött, így észre sem vettük, hogy valójában csak 3-4 Celsius fokot kúszott felfelé a hőmérő higanyszála.
Tíz órára váltott az óriás időmérő kijelző, s ez egyben jeladás is volt az óvodások rajtjára. Hatalmas lelkesedéssel győzték le a számukra kijelölt 300 méteres távot. Ennek a duplája várt a gyermek korcsoport indulóira. Náluk is hatalmas küzdelem alakult ki az érmekért és az előkelő helyezésekért. A serdülőknek már egy tekintélyes 2000 méterrel kellett szembe nézniük. Nem csak szembe néztek a távval, de alaposan a lovak közé is csaptak, hiszen alig telt el hét perc és már lendült is magasba a győztes keze. Erre már a fák is felfigyeltek, fújtattak egy picit, már csak azért is, hogy legyen egy kis szembeszél a célegyenesben a fő futam résztvevőinek.
Az 5 km rajtjára melegítők között felfedezhettünk sok ismerős arcot, néhány új jelentkezőt, jó pár igazi profit, nagyon sok igazán lelkes amatőrt, feltörekvő ifjoncokat és örökifjú veteránokat. Szóval egy roppant színes csoport készült a táv teljesítésére. Úgy látszott a sült malacok illata felturbózta a mezőnyt, ugyanis bőven három percen belüli ezerrel kezdték az első kört, amiből az élmezőny a későbbiekben sem engedett. Mire képes az ember egy jó ételért! Mennyit változott a világ! Őseink még íjjal a hátukon vadásztak, ha húst akartak enni, ma meg már úgy látszik futni kell érte. Ami biztos: Kovács Zsófia és Kállay Dániel gondoskodott az esti menüről, ők nyerték a nők illetve a férfiak versenyét. Azért a többieknek sem kellet elkeseredni, támogatóink jóvoltából téli sportruházatokat és egyéb sportos díjakat vihettek haza a helyezettek és a tombolasorsolás szerencsés nyertesei, valamint száz üveg pezsgővel járultak hozzá a szervezők az esti bulikhoz.
Az elfogyasztott kalóriákat már a helyszínen lehetett pótolni. Állandó „Futótüzes” csapat most is nagyszerű menüvel fogadta a célba érkezőket. Lassan már helyi specialitásnak tekinthették a résztvevők a hagymás, zsíros kenyér, főtt krumpli és forró tea kínálatot.
A díjakat Lévai István Zoltán alpolgármester, Kőszegi János önkormányzati képviselő és Fellegi Ildikó , az önkormányzat sportreferense adta át a helyezetteknek.

Eredmények: letöltés


Fotó: Sporthírügynökség