Marosi és Káté készül, Fodor álma véget ért

Írta:  2012.03.19.
Sajnos, mint nemrégiben kiderült, eggyel kevesebb kerületi sportolónk lehet ott a olimpiai játékokon.
Marosi Ádám öttusázó jó esélyekkel készül Londonra, amit az is megerősíthet, hogy a nemrégiben rendezett fedett pályás nemzetközi viadalon jól szerepelt. A második helyen végzett az erős mezőnyben.

Percek a hidegkamrában


Marosi Ádám
A jó szereplésnek azonban nem tulajdonít különösebb jelentőséget Ádám, mert ahogy mondja, „helyén kell kezelni ezt a versenyt. Jó volt, erős mezőny jött el, de mire kitavaszodik, már el is felejtjük, hogy volt tél, hogy volt fedett pálya.”
A felkészülése rendben zajlik, ez a legfontosabb most a sportoló életében, meg az, hogy új – ha lehet ezt mondani – edzésmódszert vetett be, amely messze van a megszokottól, az ismerttől. (Ezzel szemben egyre jobban elismert szerte a világon.)
– Éppen most érkeztem haza Zuglóból, ahol hidegkamrás edzésen voltam, ami csuda dolog, élvezem, s úgy érzem, jót is tesz. A lényege az, hogy durva, sarkköri mínuszokban tartózkodunk, nem csak éppen bekukkantunk a kamrába. Mínusz 60 fok körül kezdjük, s fokozatosan jutunk el mínusz 100-110 fokig. Ebben a mesterségesen és speciálisan kialakított fagyban töltünk el 4-5 percet. Rettentő hideg, de utána úgy érzem magam, mintha kicseréltek volna, mintha több erő költözött volna belém. Őszintén mondom, nagyon élvezem.
A hidegkamrás edzés egyre nagyobb teret hódít, s az olimpiai dobogóra törő magyarok ezt az „adu ászt” is bevetik.
Marosi idei első szabadtéri versenye március végén lesz, a százhalombattai világkupán szerepel hazai közönség előtt. Aztán már csak egy laza májusi vb-n (Róma) és egy könnyed júliusi Eb-n (Szófia) kell helytállnia, hogy utána – a hidegkamrás edzéseknek is köszönhetően – Londonban hozza tűzbe-lázba az érte szurkolókat.

Egy nap a kórházban


Káté Gyula (kékben)
Nem férhet kétség ahhoz, hogy a 64 kilós ökölvívók mezőnyében egyetlen legény van talpon a hazai mezőnyben, idehaza nincs ellenfele. Nem udvarias megközelítéssel írhatnánk azt is, hogy „kiirtotta” a kategóriát, ő az egyeduralkodó. A lőrinci fiú, a kispesti ökölvívóklubot erősítő Káté Gyula.
Igaz, London odébb van még, egy csúcsot azonban már most magáénak mondhat a bunyós. Azt, hogy „tizedes” lett, hiszen a vitrinében már 10 bajnoki aranynak kell helyet szorítania. Igaz, ennél nagyobb gondja sose legyen.
Kellemetlen, ám gyors orvosi beavatkozáson esett túl nemrégiben a harmadik olimpiájára készülő 30 éves sportember. A Sportkórházban feküdt, ha nem is szike, de az artroszkópiás készülék alá, ugyanis porckorongsérülés akadályozta a munkában. A jobb vállát műtötte meg a Hidas–Pavlik orvoscsapat.
„Pikk-pakk ment minden. Reggel bementem a Sportkórházba, a doktor urak gyorsan elintéztek, s másnap a reggeli vizit után már ki is jöhettem” – foglalta össze tömören a műtétet Káté Gyula.
Íme, az a bizonyos 24 órás sebészet.
A beavatkozás kissé visszavetette őt a munkában, a keze be volt kötve, de most már jobban van, és rövid idő múlva újra osztogathatja azokat a kellemetlen Káté-pofonokat az ellenfeleknek.
Káté elmondta azt is, hogy a tervek szerint a játékok előtt csak egy komoly, nemzetközi szintű erőfelmérőn vesz részt. Azt ma még nem tudja, hogy hol, de azt igen, hogy erős mezőny lép majd ringbe.

Egy álommal szegényebben


Fodor Zoltán
Amikor legutóbb beszélgettünk Fodor Zoltánnal, a Szentimrén élő, a Ferencvárosban birkózó olimpikonnal, azt mondta, alig várja már, hogy újra szőnyegmunkát végezhessen. A porcműtéte után hagyott ki hónapokat, nem végezhetett teljes értékű munkát.
A néha gonosz sportsors azonban úgy rendelkezett, hogy a szünet után egy újabb, még hosszabb kihagyás következzen. Amikor telefonon hívtam Zoltánt, nem az edzőtermi háttérhangok szűrődtek be a készülékbe.
– Kijut nekem a jóból… – mondta a pekingi olimpia ezüstérmese. – Januárban végre ismét komoly szakmai munkát végezhettem, s az egyik ilyen alkalommal egy klubtársam véletlenül beletérdelt a hátamba, az egyik gerinccsigolyámba. A fájdalom nem volt nagy, attól viszont megijedtem, hogy elzsibbadt a lábam, ami nem is akart elmúlni. Napokon át erőltettem az edzést, de nem ment. Aztán közölték a lehangoló diagnózist. Gerincsérv, operálni kell, így nemhogy az olimpiára kvalifikáló Eb-től kell elbúcsúznom, hanem ez egész szezontól is. Ennyi a szomorú történet.
Fodor számára tehát elérhetetlen álom lett London. A 4-es hátcsigolyáját érintő műtétet február 23-án végezték el a Királyhágó utcai kórházban.
– A kórházból hamarosan kiengednek, utána azonban ágyhoz leszek kötve – mondta szomorúan az olimpiai ezüstérmes. – Igaz, nem kell feküdnöm, de csak óvatosan lépkedhetek, azt is csak a lakásban. Az edzéseket három hónap múlva kezdhetem el, szőnyegre júliusban mehetek. Nem hittem, hogy létezik ilyen balszerencse.
De hogy Zoltánt kemény fából faragták, arról csak egyetlen mondat – tőle.
– Jövőre Budapesten lesz a vébé, s a négy év múlva esedékes riói olimpia évében is csak 30 leszek!