Ki Szófiában, ki Tatán, ki Genfben készül a játékokra

Írta:  2012.07.22.
A július 27-én kezdődő XXX. Nyári Olimpiai Játékokra más-más módon készülnek a kerületünket képviselő magyar sportolók. Az öttusázó Marosi Ádám egy „laza” Eb-vel, az ökölvívó Káté Gyula tatai edzőtáborozással, a szinkronúszó Kiss Szofi pedig genfi világkupával ellenőrzi a formáját a játékok előtt.
Azt mondják, aki mosolyogva, a feladatot könnyedén véve – pontosabban optimistán – készül a nagy feladatra, azt még a Jóisten is segíti az útján. Nos, ha igaz ez a tétel, akkor az öttusázó Marosi Ádám nyakába már odaakasztható az érem.

Mosolyogva fog versenyezni


Marosi Ádám
Két oknál fogva is, de hallgassuk meg őt, akit éppen két edzés között értünk utol. (Már megint…)
– Egyetlen pillanatig sincs bennem feszültség London miatt, s nem is lesz. Legföljebb majd csak akkor, amikor az első versenyszámhoz szólítanak.
Ezt a lazaságot meg is magyarázta a sportember, akitől kimondva-kimondatlanul valami szép helyezést remél az öttusabarátok családja.
– Azt akarom hinni, ezt sulykolom magamba, hogy amint a neve is elárulja, játékról van szó. Mosolyogva, könnyedén kell versenyezni még akkor is, ha nagy a tét, s felemelő ez a négyévente megismétlődő két hét.
Ádám ezt is alátámasztotta, mert bár a versenyét csak az olimpia utolsó napján rendezik, ő már ott lesz az első napon, még a láng fellobbanása előtt.
– Kiutazom az első csoporttal, részt veszek a megnyitón, másnap hazajövök, s majd csak a versenyünk előtti napon utazom újra Angliába. Engem fel fog tölteni a megnyitó hangulata, emelkedettsége. Érzem, ott kell lennem, át kell élnem azt a néhány csodás órát. Másnap hazajövök, s hatalmas energiával leszek feltöltve.
Azt azért tudni kell, hogy a július nem csupán a rákészülésből áll „öttusázóéknál”, mert – hogy legyen elfoglaltságuk – London előtt megrendezik számukra a szófiai Európa-bajnokságot is, aminek (csak úgy egymás között) nincs sok értelme, legföljebb formaellenőrzésre jó.
– Engem nem zavar, megnézem még egyszer, hol tartok, hogyan állok. A legfontosabb London lesz. Ott teszem oda magam majd igazán.
Nem szabad ugyan hagyni, hogy kiénekeljék az ember szájából a sajtot, de ahogyan Ádám áll Londonhoz, az jelenthet valamit…
(Beszélgetésünk után nyilvánvalóvá vált, hogy Marosi Ádám nem hiába utazott el Szófiába, mert éremmel tért haza a bolgár fővárosból. A Demeter–Kasza–Marosi-trió önbizalom-növelő ezüstérmet nyert a július első hetében megrendezett kontinensbajnokságon.)


London után fagyizó


Káté Gyula (kékben)
A 64 kilós ökölvívó, Káté Gyula Eb-bronzzal melegített élete harmadik olimpiájára, s ha már ezt elérte, akkor nem tervek nélkül várja a londoni ringet sem.
Szerencsénk volt, mert a heti egyetlen szabad napján értük őt utol.
– Ma éppen itthon vagyok, holnap utazom vissza a tatai edzőtáborba. Ott él az egész csapat, napi két edzéssel készülünk a játékokra.
Gyula csak egyszer teszi meg a Budapest–London-útvonalat, mert a bunyósok versenye már az olimpia elején elkezdődik, s egészen az olimpia végéig tart. Hogy kinek meddig, az majd a kötelek között dől el.
– Az én súlycsoportom első versenynapja július 31-én lesz, már akkor szorítóba léphetek. Bár ha erőnyerő leszek, akkor csak később. Huszonnyolc induló lesz a 64 kilósoknál is, közülük kell minél több ellenfelet legyőzni, s akkor ott is érmet szerezhetek.
Az öklözők tényleg csak a vakszerencsében bízhatnak, vagy éppenséggel átkozhatják a balsorsukat. Náluk ugyanis nincsen kiemelés. Magyarán az első körben összekerülhet az olimpiai címet védő, mondjuk, az aktuális világelsővel. Ez van, ezt kell szeretni…
– Ezzel nem is foglalkozom, mert nem szabad. Aki jön, az jön, azt kell legyűrni. Aki nem így gondolkodik, annak gyorsan véget ér az olimpia.
Arra a kérdésre, hogy mivel lenne elégedett, röviden válaszolt Káté:
– A jó szerepléssel…
Aztán hozzátette, hogy olyannal, amely után a tükörbe tud nézni, és maradéktalanul elmondhatja, hogy mindent megtett.
Az olimpia után pihen a kesztyű, s időt fordít a bunyós arra is, hogy a civil életét rendezze, abban léphessen előre.
– A párommal nyitunk egy pékséget és fagylaltozót Vecsésen, ami egy közös üzlethelyiségben lesz. Már csak az utolsó simítások vannak hátra. Az olimpia után ez játssza majd a főszerepet az életemben. De csak akkor, mert addig a bunyó az első.

Jó előjel Genfből

A genfi Swiss Openen az élvonalban végzett a kerületben sportoló és az olimpiára készülő Kiss Szofi¬–Czékus Eszter szinkronúszó kettős. A svájci nyílt bajnokságon a junior és a felnőtt kategóriában is vízbe szállt a páros. Szauder Gábor edző lányainak 16 ellenfele volt, köztük a junior világbajnok orosz páros. A magyar lányoknak nem volt könnyű dolguk, mert közvetlenül egymás után rendezték meg a felnőtt és a junior döntőt, így kétszer kellett bemutatniuk a gyakorlatot. A páros azonban a fináléban elfoglalt ötödik helyezését a rövid programok után is tartani tudta. A juniorok között a harmadik helyen végeztek, megelőzve olyan országokat, mint Kína, Csehország és Spanyolország, amelyek jóval előkelőbb pozíciót foglalnak el a mi kettősünknél.

Kiss Szofi (balra)