Köszönjük Ádám, köszönjük Trinidad!

Írta:  2012.08.12.
Ragyogó versenyzéssel nyert olimpia bronzérmet az öttusázók versenyében a kerületünket is képviselő sportember, Marosi Ádám, aki a sportág 22. magyar olimpiai érmét is megszerezte.
Az elmúlt napok hihetetlen sikerei és éremesője után (a magyar küldöttség a vasárnapi befejező nap előtt 8 arannyal, 4 ezüsttel és 5 bronzzal az éremtáblázat első tíz helyzetteje között áll) természetesen megjött az étvágy, s valami szépet reméltünk az egyik legsikeresebb magyar sportág két képviselőjétől, Marosi Ádámtól és Kasza Róberttól is.
Meg is kaptuk, mégpedig a kerületünket, konkrétabban, Pestszentimrét képviselő 28 éves tusázótól, a 2009-ben már egyéni világbajnoki címet is szerzett Marosi Ádámtól. Persze, hosszú és nap, göröngyös út vezetett addig, amíg Albert monacói hercegtől átvehette, s boldogan megcsókolhatta azt a megérdemelt bronzot.
Nem mondható, hogy álomszerű volt a kezdés. A vívás nehezen indult, „rozsdás” volt még Ádám néhány asszója. A végére azonban belejött, s végül a hatodik helyen zárta ezt a tusát.
Jött a következő szám, a 200 méteres úszás, amely után Marosi a hetedik helyről várhatta a folytatást, a mindig kritikus és kiszámíthatatlan lovaglást. A Budapesti Honvéd SE tusázója jól sorsolt, kiváló lovat húzott. A sárga Trinidad úgy repült át a 12, 120 centi magas akadály felett, mintha azok ott sem lett volna. Persze, kellett ehhez Ádám okos lovaglása is. A maximum-pontszámot, az 1200-at teljesítette, s boldogan csaphatott a levegőbe.
Ekkor már érezni lehetett, hogy valami szép van készülőben…
Az utolsó szám, a kombináció (lövészet és futás) előtt Marosi Ádám az ötödik helyen állt, de mindössze csupán 11 másodperces hátránnyal az élen lévő cseh Szvoboda mögött.
A kombinált szám, amilyen gyors, oly kegyetlen is. Pillanatok alatt lehet a mennyből a pokolra jutni, s fordítva is. Ádám útja – köszönhetően a mindössze három hibát tartogató lövészetének és a kiváló, a rengeteg edzésmunkáról árulkodó futásának – felfelé vezetett. Egészen a dobogóig. Már az első lövő-sorozat után a harmadik volt a cseh ellenfél és a kínai Cso mögött, s ezt a helyezést meg is őrizte egészen a harmadik kör végéig, a befutóig, a célvonalig.
Tizenegy évvel az ifjúsági Eb-szerzett negyedik helyezése után, Londonban eljutott eddigi pályafutása csúcsára, s a legrangosabb sporteseményen kapott bronzérmet a nyakába.
Hogy ki volt ekkor a legboldogabb ember széles e világban? Nem volt nehéz kitalálni, csak rá kellett nézni a szemüveges fiatalemberre.
Gyanítható: a dobogó harmadik foka nem a végállomást jelenti a számára.
A végeredmény. Olimpiai bajnok: Pavel Szvoboda (cseh), 2. Csao Ziang (kínai), 3. Marosi Ádám (magyar).
Kasza Róbert a 12. helyen végzett.