Ízelítő helyett gazdagon terített asztal

Írta:  2012.09.18.
Minden, ami sport! Ez volt a szlogenje a Bókay-kertben megrendezett idei, nagy sikerű Sportízelítőnek.
„Természetesen” pontosan a Sportízelítő napjára riogatott szeles, esős időjárással a meteorológia, ami a reggeli órákban valóra is vált. Inkább őszi, mint nyár végi időjárás köszöntötte azokat, akik úgy döntöttek, dacolnak a felhőkkel, a hűvösebb idővel és az alacsonyabb hőmérséklettel.

Névváltoztatás előtt?

Életbe lépett hát a „B-terv”, így Lévai István Zoltán alpolgármester megnyitó szavai is csak később hangzottak el. De elhangzottak, s ezektől mintha a felhők is visszavonulót fújtak volna – ahogy jöttek, el is mentek.

Lévai István Zoltán

– Nem sok jót ígért reggel az időjárás, de szerencsére minden „kiegyenesedett”, és most már a visszatért nyárban élvezhetik a vendégeink ezt a sportos napot. Nagy öröm, hogy ilyen sokan jöttek el – mondta az alpolgármester, miután megnyitotta a Sportízelítőt.
Apropó, ízelítő… A magyar nyelvben ez a szó annyit tesz, hogy mindenből egy kevéske, csak kóstolónyi. Az idén látottak alapján akár az is elképzelhető, hogy új nevet kell választaniuk a szervezőknek, mert ez a nap bizony nemcsak a kóstolásról szólt, hanem arról is, hogy mi mindenből lehet választani a gazdagon terített asztalról.

Szárazon és vízen, szőnyegen és tatamin

Kissné Baumann Gizellával, az önkormányzat sport-, közművelődési és ifjúságpolitikai munkacsoportjának vezetőjével nehéz lett volna elmélyült beszélgetést folytatni e napon, mert mindenütt ott akart lenni, mindenről tudni akart, ami jogos is: főszervezője és házigazdája volt az eseménynek.
Annyit azért elmondott, hogy jót tett az érdeklődésnek az a megbeszélés, amelynek során felhívták a kerületi sportegyesületek és sportvállalkozások figyelmét az ízelítőre.

Kiütés, persze csak játékból

– Tavaly körülbelül harmincan vettek részt a sportnapon, az idén viszont negyvennél több sátrat állíthattunk fel, ami jelzi, hogy mindenki a sajátjának érzi a rendezvényt, meg akarja mutatni magát.
Mi tagadás, mutogatásban nem volt hiány, mert szárazon és vízen, szőnyegen és tatamin is bemutatkozhattak az egyesületek, amelyeknek valóban segíthet az ízelítő. Alapvetően azért, mert házhoz – sátorhoz – jönnek azok, akikért megalakultak, akiknek a segítségével győzteseket, bajnokokat nevelhetnek a jövőben is. Az érdeklődő gyerekek. 
Kata elégedett a londoni szerepléssel

Nagy tapsot kapott az olimpiát megjárt vízilabdacsapat tagja, a kerületben élő Menczinger Kata. Az érdeklődők azt a 4. helyezést köszönték meg ezzel, amelyre büszke lehet a sportág is, Kata is.
Amikor azt mondtam neki, hogy akár a dobogóra is fölférhettek volna, rábólintott.
– Egy kicsivel kellett volna jobbnak, koncentráltabbnak lennünk, s akkor most érmesként lehetnék itt. Bajnak baj, de mivel úgy tűnik, ez a csapat gyakorlatilag együtt marad, négy év múlva Rióban majd megmutatjuk. Jól ment most is, de hiányzott az a plusz, amivel a kritikus pillanatokban a mi javunkra dönthettek volna. A válogatott átlagéletkora alacsony, négy év múlva már nagyobb rutinnal és önbizalommal ugrunk majd a medencébe.
 

A meghívott vendégek, sztársportolók pedig jó például szolgáltak arra, miért is érdemes belevágni. A meghívottak között voltak a londoni sikeremberek, akik a színpadon beszéltek – ki tudja, hányadszor – azokról a felejthetetlen napokról. A szájtáti ifjú közönség pedig akár itt is elkötelezhette magát egy-egy sportág iránt.

Forgalom az uszodában

Aki nem tudott dönteni, azon nyomban lelhetett kedvére valót, ha tett egy kört a sátrak erdejében. Bizonyára, mert az íjászattól kezdve a rögbin és a baseballon át egészen a titokzatos keleti küzdősportokig mindent, de mindent kipróbálhatott. S ekkor még csak a szárazföldet említettük… Az uszodában is nagy volt a forgalom, mert egyesületek és úszóiskolák mutatták meg, hogyan lehet megtenni az első karcsapásokat afelé, hogy Gyurta Danik vagy éppenséggel Egerszegi Krisztinák legyenek a vízzel most ismerkedőkből. Persze kell majd ehhez hatalmas akarat és kitartás is, de hát azért vannak a parton kiváló edzők, hogy ezt is megtanítsák.

Még délután is jöttek

Nehéz feladatra vállalkozott az, aki teljes képet akart adni arról a színes, lendületes forgatagról, amelyik e napot jellemezte a Bókay-kertben. A gyermek birkózók Budapest-bajnokságától a kosárlabdát tökéletesen népszerűsítő Face Team hihetetlen ügyességén át a SOFI cselgáncsozóinak megszokottan fegyelmezett bemutatójáig, a kispályás labdarúgástól a hihetetlen népszerűségre szert tevő zumbáig (hölgyek, figyelem, mondják, nem csupán szép, feszes alakot csinál, de fogyaszt is) mindenki mindent kipróbálhatott.

Célba talált a kezdeményezés

A látogatók még a délutáni órákban is folyamatosan érkeztek, s nem is egyesével, jelezve, hogy a rendezők már a második ízelítő után kijelenthetik: a sportnap, ahogy mondani szokás manapság, bejött. A többi meg már a gyerekeken múlik, akikért az egésznek a gondolata megszületett, s akik érdekében heteken át folyt a szervezés.
Úgy tűnik, nem eredménytelenül.

Rengeteg ütős program várta az érdeklődőket


A sportízelítő tavaly
A kutyások is ízleltek