Szurkolás a pax et bonum jegyében

Írta:  2013.04.14.
Március második hétvégéjén rendezték meg a Lőrinci Sportcsarnokban az egyházi gimnáziumok tanulóinak labdarúgótornáját.
Március második hétvégéjén rendezték meg a Lőrinci Sportcsarnokban az egyházi gimnáziumok tanulóinak labdarúgótornáját, a Lónyay Kupát, amely már hagyományra tekinthet vissza, hiszen 17. alkalommal hívták pályára az egyházi gimnáziumok diákjait.

Mit nem adnának a „világi” labdarúgó-mérkőzések rendezői, ha oly békés és jó szándékú szurkolókkal találnák szembe magukat, mint amilyenek a lőrinci csarnokban nézték az egyházi iskolák diákjainak futballtornáját.
A nagy, ám fair play díjas küzdelmek mellett béke honolt a pályán is. Szent Ferenc azt mondhatta volna: pax et bonum…
A versenysorozat két főszervezője, Kocsis Sándor és Balássy László (aki a Lónyay református gimnázium testnevelője) elmondta, hogy az elmúlt csaknem két évtizedben annyira természetessé vált a diákoknak a Lónyay Kupa, hogy már a tanév elején megkérdik, mikor lesz.
Az idén is nagy volt az érdeklődés, így aztán a sportcsarnokban két napon át szinte szünet nélkül pattogott a laszti.


– Katolikus, református és evangélikus gimnáziumok tanulói vesznek részt a mérkőzéssorozaton, s minden évben nagyobb az érdeklődés. Elmondható, hogy országos ismertségre tett szert a kupasorozatunk, amiben benne van a diákok és a testnevelőik lelkesedése, s egy kicsit tán a mi szervezőmunkánk is – mutatott rá Kocsis Sándor, aki a kezdetektől bábáskodik az egyházi diákfutball fölött, s úgy tűnik, nem rosszul.

Így fociztak

A 17. Lónyay Kupa végeredménye: 1. Szent Margit Gimnázium, 2. Baár-Madas Református Gimnázium, 3. Gödöllői Református Líceum, 4. Sylvester János Református Gimnázium.
 

A számok ugyanis azt mutatják, hogy évről évre több iskola küldi el a srácait, akik aztán úgymond életüket és vérüket adják egy-egy sikerért, netán a tornagyőzelemért. (Emlékezzünk csak a salak- és földes pályás gimis meccsekre – mit meg nem ért egy-egy gól…)
A selejtezők után a végjátékba nyolc iskola tíz csapata jutott be. A dicsérő jelzőt azért érdemli ki a XI. kerületi iskola, mert valamennyi ellenfelét legyőzve elhódította a serleget az azt védő Sztehlo gimnáziumtól.
A döntőben a margitosok a Baár-Madassal mérkőztek, s nagy küzdelem után, szerencsésnek mondható góllal nyertek 1-0-ra, ami után csak annyi dolga maradt a csapatnak, hogy végighallgassa Kiss Norbert helyettes államtitkár, egykori ferences diák gondolatébresztő szavait, majd Kővári György testnevelő tanár vezetésével átvegye a serleget.