Öt tusa, két Eb-arany

Írta:  2013.07.17.
Marosi Ádám két aranyérmet nyert kedden a lengyelországi öttusa Európa-bajnokságon. Diadalmaskodott az egyéniben, s a Marosi, Kasza, Demeter összeállítású csapat tagjaként is győzött.

A nemrégiben Marosival készített interjúban érzékelhető volt, hogy a londoni olimpia bronzérmese, a lőrinci kötődésű Marosi Ádám már a drzonkówi Eb-re is „kihegyezi” a formáját. Állta is a szavát, mert a kiváló sportember rajt-cél győzelmet aratott. A holtversenyben megnyert vívás után végig megtartotta az első helyét, s ha nem is hatalmas fölénnyel, de magabiztosan nyerte meg a lengyelországi kontinensbajnokság egyéni számát, s mivel kitűnően szerepeltek a csapattársak is (Kasza második lett az egyéniben), a csapatarany is Gálvölgyi Miklós szövetségi kapitány fiainak a nyakába került. A szakember így értékelte a látottakat, különös tekintettel az aranyérmes Marosira.
- Ádám kiváló formában versenyzett. Felnőtt világversenyen még nem vívott ilyen remekül, s ezzel meg is alapozta az egész napos jó teljesítményét. A lovaglásban olyan lovat kapott, amellyel az első fordulóban nem bírt a lovasa. Megállt, nem engedelmeskedett. Ádám végül három verőhibával teljesítette a feladatot, ami ilyen lóval bravúr. A kombinált számban, a futásban és a lövészetben, pedig mint jó testvérek, egymás után érkeztek a célba a versenyzőim. Csodás napot szereztek a szurkolóknak, arról nem beszélve, hogy Demeter Bencével kiegészülve, megnyerték a csapatversenyt is.


Eredmények. Egyéni. Európa-bajnok: Marosi Ádám 5916 pont, 2 Kasza Róbert 5888, ...15. Demeter Bence 5700. Csapatban. Európa-bajnok: Magyarország (Marosi, Kasza, Demeter 17 504 pont.