Érem az első napon

Írta:  2013.08.08.
A budapesti vívó-világbajnokság döntőinek első napján megszületett az első érem. Az olimpiai bajnok kardozó, Szilágyi Áron szerdán bronzérmet nyert.
Az 1975-ös budapesti világbajnokság óta nem fordult elő, hogy 3 magyar kardozó szerepeljen a legjobb nyolc között, igaz akkor még más volt a lebonyolítás, és 6-an vívtak a döntőben. Szilágyi Áron, Gémesi Csanád és Szatmári András is bejutott a negyeddöntőbe, ahol az előbbi kettő egymás ellen vívott, s a tekintély az olimpiai bajnok javára döntött. A junior világbajnok Szatmári az orosz Kovaljovval csatázott az éremért, s bár 14:13-ra még vezetett, a rutin az orosz olimpiai bronzérmest segítette a 4 közé. Mindezt azért is sajnálhattuk, mert ha nincs ez a fordulat, Szatmári és Szilágyi egymással vívott volna a döntőbe jutásért, így 2 érmet hozott volna az első nap.
Kovaljov aztán Szilágyi ellen is megnyerte az idegek harcát, és 14:14 után ismét ő adta a győztes találatot.
Ennek ellenére mindhárom kardozóra büszkék lehetünk, hiszen Gémesi és Szatmári is idei legjobb eredményét érte el, ráadásul hármójuk átlagéletkora 22 év, azaz ismét alakul egy nagy reményekre jogosító kardcsapat.
A fináléban orosz házi csörte volt Kovaljov és Venjamin Resetnyikov között, utóbbi győzelmével. Női tőrben az olasz Arianna Errigo diadalmaskodott. A magyarok közül Mohamed Aida és Knapek Edina jutott a legtovább, mindketten a 16 között estek ki.