A fiatalokkal már más a cél

Írta:  2013.09.06.
A nem minden mozzanatában a fair play szellemét követő tavasz végi, nyár eleji „földindulás” után új, megfiatalított csapattal készül a szeptemberi bajnoki rajtra a PLER Budapest csapata. Egy évvel ezelőtt még a felsőházba kerülés volt a cél (meg is valósították), az idén azonban, a történtek után, vissza kellett venni az elvárásokból. Erről is kérdeztük a vezetőedzőt, Zsiga Gyulát.
– Régóta „koptatja magát” a sportágban, sok szép sikert, bajnoki címet tudhat a háta mögött. Mondja, sikerült megbarátkoznia a gondolattal, hogy ez az év nem a dobogóért való küzdelmekről szól majd, hanem szerényebb célokat kell kitűzni?
– Ha reálisan gondolkodunk, s úgy kell, akkor be kell látni, hogy a következő szezon nem a PLER meneteléséről szól. Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy az idei célok szerényebbek, mint az előző éviek voltak.

Jöjjön az utánpótlás!

– A „bontóper”, a fúzió felbomlása sokakat váratlanul ért. Tudnivaló, hogy a klub zöld-fehér fele erőltette ezt, s tette is meg váratlan gyorsasággal.
– Szélsebesen zajlott le minden, bennünket is váratlanul ért, de azt hiszem, ez már a múlt. Lehet ezen keseregni, de minek? Attól nem lesz jobb, attól nem változik semmi. Azokkal kell „főznünk”, akik maradtak, akik jöttek és jönnek, s azokkal, akik ezt az egyesületet választották.
Végleges a keret
A PLER-től kapott információk szerint beállós és szélső poszton erősített a csapat. Ennek értelmében egy évig a lőrincieknél játszik a Franciaországból hazatérő balszélső, Németh Tamás, valamint az Egerből érkező szerb beállós, Milan Kuzman.
A PLER-Budapest végleges kerete: Auth Márton, Bak Sándor, Bakos György, Bohács Sándor, Csontos Máté, Kaló Dávid, Kránitz Zoltán, Milan Kuzman, Leimeter Csaba, Marczinkó Máté, Jakub Mikita, Matej Mikita, Németh Tamás, Rév Mátyás, Szabó Tamás, Szűcs Tomás, Tóth Patrik, Vancsics János, Varga László, Váczi Dániel, Zsiga Dénes.
A csapat szeptember 7-én 18 órakor a Vác ellen kezdi meg a bajnoki szereplését, a Lőrinci Sportcsarnokban.
 

– Egyetlen mutatóban bizonyára „bajnokok” lesznek, mert arra akár fogadást is lehet kötni, hogy a PLER lesz a legfiatalabb átlagéletkorú gárda az első osztályban.
– Feltételezhetően így lesz, s ennek a ténynek akár örülhetünk is, mert jelzi az utánpótlás-nevelés minőségét. Ez pedig előrevetítheti, hogy amennyiben meg tudjuk őrizni a fiatalokat, szép lehet a jövő, ráadásul saját „termésből”.

Minden meccs vizsga lesz

– A soron következő idényben azonban elsősorban a gondokkal kell megküzdeniük. Be kell építeni a fiatalokat a csapatba.
– Igen, s emellett meg kell szerezniük a srácoknak azt a meccsrutint, amivel méltó ellenfelei lehetnek azoknak a csapatoknak, amelyekkel ki-ki meccseket vívtunk tavaly.
– Nem is kell olyan sokat várni ezekre. Rögtön szeptemberben pályára lépnek a Balatonfüred, a Gyöngyös és a Csurgó ellen is.
– Igen, ezek már vizsgafeladatok lesznek, mégpedig olyanok, amelyeknek a megoldására nem sok idő áll a rendelkezésünkre. Nem panaszképpen mondom ezt, mert tudtuk, tudjuk jól, hogy nekünk szinte minden találkozó vizsga lesz.
– Kikkel vág neki a feladatoknak?
– Nincs még vége az átigazolásoknak, várunk még játékosokat, most is vannak próbajátékon itt, a Lőrinci Sportcsarnokban. Azon vagyunk, hogy a lehető legerősebb összeállításban kezdjük meg az idényt, s az erőset most akár szó szerint is értheti. Erőnléti edző és gyógytornász is segíti a felkészülésünket. Remélem, jó hatásfokkal dolgoznak majd, s meglesz az eredménye a munkájuknak.

Összegyúrás és tanulás

– Kikre hárul a legtöbb, a legnagyobb feladat?
– A rutinosokra és a hűségesekre. Bakos, Bak, Marczinkó, Rév, Vancsics és Szabó nem váltott egyesületet, nekik kell fazont adni a csapatnak, amiben fontos szerep juthat a Mezőkövesdről érkezett Kallónak és a tavalyi idényben már reményteljes játékot mutató Jakub Nikitának és Zsigának is. A csapat magját, gerincét elmondtam, velük kell összegyúrni a fiatalokat.

A szeptemberi menetrend
1. forduló: PLER–Vác, szeptember 7., Lőrinci Sportcsarnok, 18 óra.
2. ford.: Győr–PLER, szept. 11., Győr, 18 óra.
3. ford.: PLER–Balatonfüred, szept. 14., Lőrinc, 18 óra.
4. ford.: PLER–Gyöngyös, szept. 21., Lőrinc, 18 óra.
5. ford.: Csurgó–PLER, szept. 28., Csurgó, 18 óra.