A főváros legmodernebb pályája a Brassóban

Írta:  2013.09.16.
Hűvös, esős idő fogadta azokat, akik a műfüves sportpálya avatására érkeztek a Brassó utcai iskolába szombaton délelőtt. Igaz, legalább azonnal tesztelni lehetett a létesítményt.
Minden rosszban valami jó, s ez a közhelyszerű megállapítás igazolódott szeptember 14-én is, amikor a Brassó Utcai Általános Iskolában átadták a műfüves pályát. A kellemetlen, esős idő vitathatatlanul lehangoló volt, ám miközben az éjszakai és délelőtti eső „áldásaként” az iskolaudvaron az átázott talajon csúszkáltunk, kerülgetve a tócsákat, a műfüves pálya könnyedén elnyelte a csapadékot. Kellett is, mert már a hivatalos ünnepség előtt pattogott rajta a labda, így saját szemünkkel láthattuk, hogy a kiváló munkának köszönhetően valóban pattog, és nem fröcsög a műfűben összegyűlő tócsáktól. A legkorszerűbb technológia nem csupán a pálya használóinak szerez majd örömet, hanem az egész családot boldoggá teheti. A hagyományos műfüves pályán ugyanis négyzetméterenként több kiló granulátumot szórnak ki, s egy-egy meccs után nemcsak a cipő lesz tele az apró anyaggal, de zoknimosást követően a mosógép is. Ezt a bosszantó mellékhatást a Brassóban sportolók és családtagjaik elfelejthetik, mivel a legmodernebb technológiával olyan tömörségű műfű állítható elő, hogy granulátumra nincs is szükség.

Az új pályát Kucsák László és Lévai István Zoltán alpolgármester avatta fel

Miként az is kuriózum, hogy a pálya körül kifutókra is maradt hely, így jóval kevesebb szennyező anyag kerül a műfűre. A kialakítás talán egyetlen szépséghibája az, hogy jóllehet a kerítések követik a szabványokat, a forgalmas Halomi útra tekintettel lehetett volna 2-3 méterrel magasabb a drótháló. Ugyanis már szombaton kiderült, hogy a nagy lövőerővel rendelkező, de kevésbé pontosan célzó gyerekek könnyedén a közlekedők közé zúdítják a labdákat.
Az ünnepélyes megnyitón Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő az összefogás jelentőségére hívta fel a figyelmet, hiszen a főváros legkorszerűbb iskolai pályája állami, önkormányzati és szülői összefogással valósulhatott meg. Lévai István Zoltán alpolgármester azt emelte ki, hogy az újabb korszerű sportpálya még több fiatalt vagy a szabadidőt hasznosan eltöltő felnőttet vonz majd ide, így a kerület még sportosabb lehet. Az iskola igazgatója, Tasnádi András leginkább annak örül, hogy immár négy különböző talajú sportpályán edződhetnek az intézménybe járó diákok, így az iskolában minden sportághoz megfelelő feltételek állnak rendelkezésre.

A Brassó Utcai Általános Iskola műfüves pályája az önkormányzat által beadott belügyminisztériumi pályázat támogatásával készült. Az önrészhez 1,5 millió forinttal az iskolába járó gyerekek szülei, míg 2,6 millióval az önkormányzat járult hozzá. A 18 milliós pálya megépítésén kívül mintegy 6,5 millióért új kerítés is épült. A Városgazda18 az utómunkálatokra (járda, cserepad) is jelentős összeget fordított.