Teniszünnep csak győztesekkel

Írta:  2013.09.26.
Csaknem 70 teniszező részvételével zajlott le a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség országos teniszversenye szeptember 24-én a Bókay-kertben.
Csaknem 70 teniszező részvételével zajlott le a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség országos teniszversenye szeptember 24-én a Bókay-kertben. A játékosokat ezúttal kegyeibe fogadta az időjárás, így napsütéses, igazi teniszidőben üthették a labdát a sztárvendégekkel, köztük Szávay Ágnessel, a szövetség sportági nagykövetével.

Már a bemelegítés is nagyon jó hangulatban folyt a Golden Ace Sport & Tennis Club salakos pályáin. A versenyre készülő gyerekek, fiatalok és idősebb teniszezők élvezték a jó időt. Együtt végezték a tornagyakorlatokat, majd olyan elánnal vetették bele magukat a bemelegítő ütögetésbe, hogy látszott, verseny nélkül, a játék öröméért is akár egész nap a pályán maradnának.

Ünnep volt

A XVIII. kerületben nagy hagyománya van a speciális sportnak. A SOFI versenyzői rendszeresen érmekkel és élményekkel megrakodva térnek haza a világ bármely táján megrendezett speciális olimpiáról vagy egyéb versenyekről.

Egy szerény világklasszis

Szávay Ágnes személyében világklasszis nagykövete van az MSOSZ tenisz szakágának. Az aktív játéktól visszavonult egykori teniszcsillag a gyerekek iránti nagy-nagy szeretettel vágott bele a feladatába.
– A Zánkán rendezett nyári táborban már sok gyerekkel találkoztam. Nagyszerű élmény volt velük dolgozni, tele voltak szeretettel, s éreztem, rendkívüli módon odafigyelnek arra, amit mondok. A feladatokat is a lehető legjobban igyekeztek megoldani, a fejlődésük látványos volt – mondta Ágnes, aki szerényen, ám nagy örömmel beszélt az új feladatáról is. – Azáltal, hogy a szövetség felkért szakági nagykövetnek, a mindenapjaim részévé vált, hogy foglalkozom ezekkel a fiatalokkal. Hamarosan Szolnokon lesz a mostanihoz hasonló rendezvény, novemberben pedig a luxemburgi Európa-bajnokságra megyek a csapattal.
Puskás Attila

– Ezek a fiatalok számos olyan problémával küzdenek a mindennapokban, amelyeket az ép társaiknak nem kell átélniük. Az őket nevelő pedagógusoknak, edzőknek is pluszenergiát kell befektetniük, amikor velük foglalkoznak. Ugyanakkor a sport által ki tudnak teljesedni, mi pedig őket látva más dimenzióba helyezzük a saját problémáinkat – mondta Lévai István Zoltán alpolgármester. – A mai nap egy ünnep. Öröm látni, hogy együtt sportolnak, versenyeznek ép társaikkal azok, akiknek az életét végigkíséri valamilyen fogyatékosság, amely itt most egyáltalán nem számít.

Jöttek mindenhonnan

Jádi György, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség (MSOSZ) sportigazgatója a verseny megnyitóján úgy fogalmazott, hogy ezen a napon mindenki átélheti azt az örömet, amit a nagyok, a profi játékosok érezhetnek a pályán. 

A profiként öt WTA-tornagyőzelmet szerző Szávay Ágnes mellett együtt teniszezett a fiatalokkal a zenész, rádiós műsorvezető Várkonyi Attila, azaz DJ Dominique és Patkó Béla „Kiki”, az Első Emelet frontembere, aki előre elnézést kért a résztvevőktől tenisztudása miatt, mondván, ne az ő játékát figyeljék, hanem inkább Szávay Ágnesét.
A versenyen az MSOSZ tagszervezetei, intézményei által szabályosan benevezett, versenyengedéllyel és sportorvosi igazolással rendelkező sportolók vehettek részt. Nemcsak a fővárosból, hanem többek között Győrből, Szolnokról, sőt még Hódmezővásárhelyről is érkeztek játékosok.

Örömtenisz

A versenyt négy kategóriában hirdették meg. Volt nagypályás klasszikus egyéni teniszverseny haladó speciális olimpiai (SO) sportolóknak és nagypályás egyesített páros teniszverseny haladó SO-sportolóknak ép párokkal. Rendeztek play and stay narancspályás egyéni versenyt középhaladóknak, valamint play and stay pirospályás egyéni versenyt kezdőknek.
Mint minden versenyen, természetesen itt is hirdettek végeredményt, de amint azt a játék kezdete előtt többször is hangsúlyozták, ezen a napon mindenki nyertes. Már csak azért is, mert az örömtenisz után mindenki kapott érmet, szalagot és tárgyi ajándékot.