Valkusz Máté, aki tesz az álmaiért

Írta:  2013.11.15.
November 3-án utazott el, s csak karácsony előtt érkezik haza a kerületünkben élő és tanuló teniszkiválóság, Valkusz Máté. A sportoló két hónapot tölthet el a floridai Boca Ratonban található teniszakadémián. A menedzser-édesanyát, Valkusz Valériát kérdeztük.
– Nagyon szomorú?
– Kellett néhány nap, amíg megszoktam, hogy Máté nincs itthon, nincs velünk a családi házban. Tavaly egy hónapig volt kint az Egyesült Államokban, most meg pontosan kétszer annyi ideig lesz távol. Egy édesanyának ez nagy idő, de valahogy majd csak „túlélem”…
– Már csak azért is, mert bizonyára napi kapcsolatban van a gyerekkel, aki feltehetően nincs is olyan rossz helyen…
– Ez igaz, mert amikor először bejelentkezett, áradozott, hogy milyen szép minden. 26 fok a hőmérséklet, gyönyörűen süt a nap, és minden csupa zöld.

Bahamai torna

– Akkor ezért sem kell sajnálni, hogy nincs a mama mellett. Mondja, minek köszönheti Máté, hogy eljuthatott erre az elit akadémiára?
– Nem fogja elhinni, kizárólag saját magának. A tavalyi Nike Junior Tour megnyerése után hívták meg őt, s természetesen éltünk a lehetőséggel. Nekünk csak a repülőjegyet kellett fizetni, az ottani két hónapját az akadémia fedezi, ellátással, szállással együtt.

– Gondolom, pontos edzésterv, időbeosztás várta őt.
– Napra lebontva. Azt, hogy edz, tán felesleges is említenem, de ezen túl mentális és kondícióedző is foglalkozik vele. A tréningek mellett versenyeken is elindítják őt. Az első december elején lesz, majd rá egy hétre a következő. De mindezt megelőzi egy bahamai torna, amely az előbbi kettőnek lesz az előversenye.

Hajdusik az új mester

– Máté 85 százalékos mutatóval zárta a szezont. 46 meccséből 39-et megnyert, ami kiváló. A háttérben nyilván jó edző állt, mégis váltottak, más irányítja a fia munkáját. Miért?
– Nem volt gondunk Kis Viktorral, nagyon is sokat köszönhetünk neki. Máténak alapvetően azért kellett új edző, mert azt a rengeteg utazást és távollétet, ami jövőre vár rá, már nem tudtuk volna megoldani Viktorral.
– Ki lett az új mester?
– Egy szlovák szakember, a 46 éves Roman Hajdusik, aki a pozsonyi testnevelési főiskolán szerzett diplomát. Látta Mátét, megnézte pályán és pályán kívül is. A fiamnak „tetszett”, neki is ő, így aztán együtt dolgoznak, edzenek, és ami nem lényegtelen, együtt utaznak a jövő évben.
– Ezt miért hangsúlyozza?
– Azért, mert csak az első félévben 13 külföldi versenye lesz Máténak. Európában és a tengerentúlon lép pályára, hogy elérje a célját.

Heti egy is elég volna…

– Ami pedig nem más, mint…
– Jövőre is az U16-osok között játszik még, így remélhetjük, hogy jól szerepel majd a korosztály Európa-bajnokságán, magyarán, megnyeri… Célja az is, hogy egy korosztállyal feljebb, az U18-asok között a világ 250 legjobbja közé kerüljön, ami nagyon nagy dolog lenne.
– Úgy tűnik, a srác egyre nagyobb elszántsággal veti bele magát ebbe a „világsportágba”.
– Csak így lehet, egyébként elég volna heti egy edzés is, de abból nem lenne semmiféle eredmény. Mi meg azt akarjuk, hogy legyen.