Kilométerek a sült malacokért

Írta:  2014.01.02.
Immáron hatodik alkalommal rendezték meg a Bókay-kertben a Malacvágtát, amelyre az önkormányzat és a Lőrinc 2000 SE jóvoltából kerülhetett sor. A nyolc futam mintegy 200 indulója izgalmas versenyeket vívott egymással.
Akárcsak november végén, a mezei ob-n, ezúttal is csúcsforgalom volt december 30-án a Bókay-kert dimbes-dombos útjain. Ezúttal nem bajnoki aranyakért futottak a résztvevők, hanem „csak” a Malacvágta díjaiért, amelyeket, legalábbis a felnőttek között indulók, az 5000 métert teljesítők el is fogyaszthattak a szilveszteri vacsoránál. Ennek a kategóriának a férfi és a női győztese ugyanis egy-egy sült malaccal is emlékezetessé tehette az évbúcsúztatót.

A mini, a gyerek és az, ifjúsági és a serdülő korosztályok után a felnőtteken volt a sort. Őket egy futamban indították a rendezők, így aztán volt profi is a mezőnyben, volt hölgy is, volt úr is, voltak ifjúsági korúak, s voltak veteránok is, akik oly gonddal végezték a bemelegítést, mintha csak a korosztályuk világbajnokságára készülnének… A rajtnál hetvennél több futó tülekedett, hogy megkezdje az öt körből álló próbát.
Az időjárás ezúttal is kegyes volt, olyan időt kaptak a futók, amilyent szeretnek. Kissé borongósat, de szárazat, aminek köszönhetően „jól futhatóak” voltak a Bókay ösvényei.
A férfiak mezőnyében a két nagy esélyes, Tóth László és Minczér Albert már a rajt után az élre állt, jelezve, hogy szeretik a sült malacot… Előbb Minczér, majd Tóth vezetett, ám az utolsó körben Tóth lábaiban maradt több erő, s négy másodpernyi előnnyel megnyerte a 6. Malacvágtát.
A hölgyeknél sem lehetett vita, itt is kétesélyes volt a „meccs”. Az idei mezei bajnok, Kácsor Zita és a ma már magyar állampolgár Simonescu Staicu küzdelmébe nem igazán tudtak beleszólni az ellenfelek. A győzelmet a jó formáját megőrző Kácsor szerezte meg, kitűnő idővel.
Nagy kockázatot nem vállal senki, ha ”beharangozza” a jövő szilveszteri, 7. Malacvágtát, hiszen ami jól megy ami siker, azt folytatni kell.

A felnőtt győztesek. Nők: Simonescu Staicu 17:16. Férfiak: Tóth László 14:43.