Pályán a kis Balczók

Írta:  2014.04.28.
Május 14. és 19. között Pestszentlőrincen, a Vilmos Endre Sportcentrumban rendezik meg a négytusázók világbajnokságát, amelyre 34 országból várnak sportolókat, mindkét nem képviseletében. Az előkészületekről Eszes Jánost, az önkormányzat sportreferensét kérdeztük.

– Az ember csak kapkodja a fejét. Egymást érik a kerületben a rangosabbnál rangosabb sportesemények. A mezei futók márciusi országos bajnoksága után igazán jelentős eseményt láthatnak az öttusázás barátai
.
– Így igaz, mert az a korosztály lép küzdőtérre, amelyiknek a legjobbjaival, nem csupán a magyarokkal, az elkövetkező évek világversenyein is találkozhatunk majd. Nem csodálkoznék azon, ha a hat év múlva, 2020-ban rendezendő nyári olimpián is ott lennének azok a tusázók, akik a kerület vendégei lesznek a hónap közepén.

Már mindent tudnak

– Hány évesek számára rendezik a vébét, és ők hol, melyik pályán versenyeznek egymással?
– Hivatalosan ifjúsági A-korosztályos vébé lesz ez, ami azt jelenti, hogy a 17–18 évesek küzdenek meg a helyezésekért.

A jó hírünkért

Hat nap, négy tusa, száznál több versenyző, így aztán reggeltől estig tartanak a versenyszámok. Nem unatkoznak majd a rendezők, de akármilyen sűrű lesz is a menetrend, arra mindenképpen szakítanak időt, hogy kulturális programokkal is meglepjék a vendégeket, mert ennek sikere a kerület, a sportág és az ország jó hírét kelti a világban.

– Mégpedig bizonyára színvonalas versenyek keretében, hiszen erre az életkorra már el kell dőlnie annak, hogy kiben „mi van”, és hogy számíthat-e a rá a sportág.
– Bár a verseny az ifjúsági nevet viseli, higgyék el, hogy kiváló teljesítményeket láthatunk. Ebben az életkorban már mindent tudniuk kell a sportágról a fiataloknak. Még akkor is, ha a Vilmos Endre Sportcentrumban rendezendő verseny csak négy tusából áll, lovaglás nem szerepel a programban.

Vizsgázik a sportág is

– Ettől függetlenül lesz dolga bőven a szervezőknek, mert egy ilyen jelentős világversenyt zökkenőmentesen megrendezni nem kis feladat. Kik vesznek részt a vébé „logisztikázásában”?
– A főrendező érthetően a Magyar Öttusa Szövetség, amely elnyerte a rendezés jogát a nemzetközi szövetségtől. Természetesen mint rendező a kerület is sokat vállal. Az önkormányzat, a Városgazda Zrt. és a Lőrinc 2000 SE működik közre abban, hogy a jó magyar szereplés révén a fiatalok szertevigyék a jó hírünket. A sportág is vizsgázni fog májusban, mert a kecskeméti felnőtt Világkupa-verseny után két nappal következik az ifjúsági vébé, tehát mindenkinek hadba kell állnia azért, hogy olyan legyen a rendezés, mint maga a magyar öttusasport. Kiváló!

Csúcsforgalom

– Vizsgázni fog a sportcentrum is, hiszen 34 ország ifjú hölgyeit és fiait látja vendégül, ami nagy feladat.
– Csúcsforgalom lesz ott egy hétig, az biztos. Már csak azért is, mert az egyéni versenyek mellett fiú- és lány-, valamint vegyesváltó is lesz a programban, tehát minden nap új feladatot, új kihívást hoz majd. Az úszást a sportcentrum uszodájában rendezzük meg, a vívás a sportcsarnokban, a lövészettel kombinált futás pedig a futballpályája melletti területen lesz.
keretes