A beteg teniszező tornagyőzelme

Írta:  2014.05.29.
Amint az várható volt, jószerével csak szerelést váltani jár haza a lőrinci szülői házba Valkusz Máté, a magyar teniszsport reménybéli meghatározó alakja.
Amint az várható volt, jószerével csak szerelést váltani jár haza a lőrinci szülői házba Valkusz Máté, a magyar teniszsport reménybéli meghatározó alakja. A 16 éves fiúnak – mint a teniszezőknek rendesen – a tavaszi és a nyári hónapok csúcsforgalmat jelentenek.

A menedzser-édesanya, Valkusz Valéria nem csupán a lépéseit figyeli a fiának, de ha kell, meg is küzd érte. Legutóbb az orvosok ellen szállt harcba a fiatalember igazáért, s mint utóbb kiderült, a tornagyőzelméért.

Az „anyaoroszlán”

– Amikor Máté viszonylag súlyos bokasérülést szenvedett Katarban, megijedtünk. Attól tartottunk, hogy oda a tavasz és a nyár, vagyis elúsznak az év legfontosabb versenyei. Amikor azonban láttuk, hogy milyen jól és gyorsan gyógyul a lába, örültünk, hogy megússza hosszabb kihagyás nélkül.
Az orvosok azonban másként vélekedtek. Ők úgy gondolták, hogy a srác hagyja ki azt a budapesti nemzetközi ITF U16-os versenyt, amely fontos része a versenyprogramjának. Ekkor lett „anyaoroszlán” a menedzserből, s megküzdve az orvosokkal, elérte, hogy pályára léphessen Máté. Jól tette, hogy harcolt, mert nem maradt el a siker.
– Természetesen tiszteletben tartom az orvosok szakvéleményét, mert miért akarnának ők rosszat? Talán túlságosan is óvatosak voltak, hiszen a fiam valamennyi lelete negatív volt, s „éhes” volt a teniszre. Az edzéseken is látszott, hogy meggyógyult. Végül elértük a célt, Máté rajthoz állhatott – és megnyerte a tornát.

Dörömböl az ajtón

A fővárosban megrendezett Europe Tennis Center kupára erős mezőnyt hívtak meg, így aztán nemcsak „bokában”, de fejben is ott kellett lennie Valkusznak a pályán. Ott is volt… Tornagyőzelemmel fejezte be a viadalt.
– Máté az egyéni teljesítményének köszönhetően a főtábláról kezdhetett, 15. kiemeltként a 48-as táblán, így nem volt első köre, erőnyerő volt a Europe TC-ben.

Az első meccsén 6:1, 6:3-ra verte a 3. kiemeltet, a nyolc között pedig szetthátrányból állt fel (5:7, 6:3, 6:1), s győzött a cseh Kopriva ellen. Az elődöntőben a 2. kiemelt ír Thomsonnal találkozott, akit 6:3, 2:6, 6:3-ra vert, majd a döntőben 6:3, 6:3-ra volt jobb a cseh Hajeknél.
Ki beszélt már ekkor a bokasérülésről?
Máté korosztálya hazai ranglistáján jelenleg az 1. helyen áll, az európain pedig a 7-en, ami, elnézve ezt a „világsportágat”, fantasztikus eredmény. A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) által vezetett ranglistán pedig ott dörömböl azon az ajtón, amelyen keresztül bejuthat az első ötszázba, ami szintén nagy lépés lenne.

Milánó, Moszkva

De vajon milyen versenyeken kell topon lennie a fiúnak, ha el akarja érni ezt a célt is?
– Máté a hónap utolsó napján utazott el Olaszországba, ahol két fontos és kiemelt versenyen indul. Foglióban és Milánóban lép pályára, hogy onnan szinte közvetlenül Berlinbe és Linzbe utazzon, újabb viadalra. Ekkor sem lesz még vége az erőltetett menetnek, mert Moszkva következik, ahol újabb pontokat gyűjtve érheti el az aktuális célt, az ötszázba kerülést.