Sport 2014

Írta:  2014.12.10.
Az év kerületi sporteseményei távirati stílusban.
A nagy sikerű Lendületbe hozzuk! ingyenes sportprogram már januárban teljes gőzzel folyt.

Január 23-án elhunyt Várady Béla 36-szoros válogatott, olimpiai ezüstérmes labdarúgó. A Vasas örökös bajnoka Pestszentlőrincen lakott. 61 éves volt.

Kitűnően játszott a tavaszi szezon második mérkőzésén az PLER-Budapest férfi kézilabdacsapata február 8-án a Tatabánya ellen, csak egészen kevés hiányzott ahhoz, hogy pontot szerezzen.

A Sportkastély adott otthont februárban a táncsport-ob-nak és a ritmikus gimnasztikázók 8. Grácia Kupájának.

A Malév SC íjászai csapatbajnoki aranyat szereztek az Örs-kupán.

Nem kevesebb, mint 17 érmet nyertek az Aqua 18 SE úszói a februári budapesti diákolimpián.

A Szegedi Sándor-emléktornával a tíz esztendeje elhunyt pestszentimrei labdarúgó emlékének adóztak a Sportkastélyban.

Nem várt vereséget szenvedett a PLER-Budapest február 22-én a Mezőkövesd ellen, megnehezítve ezzel saját magának a rájátszást.

Hat + egy érmet hoztak február végén Szentpétervárról az első ízben megrendezett Speciális Olimpia dzsúdó-Európa-bajnokságról a magyar válogatott tagjai, akik között ott voltak a SOFI sportolói is.

Nem mindennapi sporteseményt rendeztek március 6-án a Bókay-kertben található Golden Ace Sport and Tennis Club pályáin: a Magyar Speciális Olimpia Szövetség teniszező ifjai ragadtak ütőt a számukra kiírt négyfordulós országos bajnokság keretében.

Jó hangulatú női labdarúgó-fesztivált rendezett a Pestszentimrei Sportkör nőnap alkalmából a Sportkastélyban. Igaz, a tornán 13 fiú utánpótlás-együttes is indult…

Kilencedik alkalommal rendezték meg az Imre–Lőrinc-futóversenyt március 15. tiszteletére. Ebben az évben szerencsére nem szólt közbe az időjárás.

Győzött a PLER-Budapest az Orosháza ellen márciusban az utolsó bajnoki fordulóban.

Sem a PSK, sem a SZAC nem remekelt a BLSZ másodosztályában a március 22-ig lejátszott négy fordulóban. A PSK mindössze 3, a SZAC 6 hat pontot gyűjtött.

A rájátszást az első osztályban való bennmaradásért egy győzelemmel és egy vereséggel kezdte meg a PLER.

Ismét kiváló házigazdája volt Lőrinc a mezei futók országos bajnokságának, amelyet második alkalommal rendeztek a Bókay-kertben március 23-án.


Újabb sportág ifjú tehetségei kérnek helyet kerületünk sportpalettáján: a Lőrinc 2000 SE leány-röplabdacsapata országos utánpótlástornán vett részt sikerrel.

Hihetetlen izgalmak után szerezte meg a két bajnoki pontot az alsóházi rájátszás április 9-i harmadik fordulójában a PLER-Budapest, a lehető legkisebb különbséggel (27-26) győzve le a Győrt a Sportcsarnokban.

Bronzérmes lett az ITF tékvandó-Európa-bajnokságon Murinai Dániel. Az április utolsó hetében Olaszországban megrendezett versenyen 29 ország 560 versenyzője indult.

Az ifjúsági öttusa-világbajnokság helyszíne volt május közepén hat napon át a Vilmos Endre Sportcentrum.

A május eleji 27. forduló után a PSK a 9., a SZAC az utolsó előtti, 15. helyen állt a BLSZ-bajnokság II. osztályában.

Bennmaradt az első osztályban a PLER-Budapest kézilabdacsapata a remek tavaszi szereplésének köszönhetően. A csapat május 23-án egy góllal legyőzte a Vácot, így megszerezte az alsóházi rájátszás 2. helyét. A teljes tabellát figyelembe véve a 8. helyezés jutott a fiatal együttesnek.

A XVIII. kerületi labdarúgás napját tartották június 15-én a Thököly úti sporttelepen. Ekkor szervezte meg a SZAC az egyesület focilegendáinak újabb baráti találkozóját is.

A brazíliai labdarúgó-világbajnokság meccseit a Piac téren felállított sátorban együtt nézhették június–júliusban a futballrajongók.

A Gloriett I. csapata nyerte az U14-es korosztályban a focisuli-vébét.

Hat éremmel tértek haza a bulgáriai szumó-Eb-ről a Pestszentimrei Birkózó Egyesület felnőtt és utánpótláskorú versenyzői.Baseball-pályát avattak július 5-én a Thököly úti sporttelepen. Ezzel egy új sportág honosodhat meg a kerületben.

Aranyérmet szerzett az egyetemi karate-Európa-bajnokságon a lőrinci Kono Karate Klub sportolója, Tadissi Yves Martial. Az egyetemi vébén pedig bronzérmes lett.


A Szegeden megrendezett U23-as kajak-kenu-világbajnokságon a kerületben élő Dudás Miklós aranyérmet szerzett a 200-as sprinttávon, Papp Cintia pedig a junior válogatott tagjaként a K4-esek 500 méteres döntőjében bronzérmes lett.

A Hoker-Fagyas Team, ahonnan Valkusz Máté teniszező is „kirepült”, a júliusi döntőben valamennyi ellenfelét legyőzve feljutott a szuperligába.

Aranyérmet szerzett az augusztus elején Moszkvában rendezett kajak-kenu-vb-n Dudás Miklós.

Több száz hazai futó vett részt a külföldi légitársaságok szakemberei mellett a Budapest Airport által szeptember 6-án másodszor megrendezett, Runway Run elnevezésű jótékonysági futóversenyen a repülőtér kifutópályáján.

Marosi Ádám, kerületünk arca, a londoni olimpia bronzérmes öttusázója társaival a csapatversenyben és a váltóban is az első helyen végzett a szeptemberi varsói vébén.

Nem szerzett pontot a PLER-Budapest férfi kézilabdacsapata az őszi NB I-es bajnoki forduló kezdetén.

Vegyes szerepléssel kezdte az őszi szezont a BLSZ II. osztályában a két kerületi csapat, a SZAC és a PSK.

A negyedszer megrendezett Sportízelítőt a kedvezőtlen időjárás miatt a Sportkastélyban tartották szeptember 13-án. A szűkebb hely ellenére az összes sportág képviselői fel tudtak vonulni.

A jövő évi WKF Európa-bajnokság egyik kvalifikációs állomásaként a Sportkastélyban szeptemberben rendezett versenyen Tadissi Martial a 67 kilós felnőttek egyéni versenyében és a csapatok küzdelmében is aranyérmet szerzett.

November első vasárnapján rendezték meg a BLSZ II. osztályának kerületi rangadóját. A találkozót a házigazda SZAC nyerte, 1 gólt rúgva a PSK kapujába.

A Magyar Sport Házában köszöntötték november 18-án az országos diákolimpiai bajnokokat, köztük a Gloriett iskola I. korcsoportos ifjú futballistáit, akik a dobogó legfelső fokára állhattak májusban.