Bájos, de kemény lánykák

Írta:  2015.02.23.
Tízedik alkalommal rendezte meg február 14–15-én az új nevén Grácia Fair SE a Grácia-kupát, amely iránt egyre több országból érdeklődnek.
Tízedik alkalommal rendezte meg február 14–15-én az új nevén Grácia Fair SE a Grácia-kupát, amely iránt egyre több országból érdeklődnek. A ritmikus gimnasztika jubiláló nemzetközi viadalának ezúttal is a Pestszentimrei Sportkastély volt a házigazdája a két hosszú, reggeltől estig tartó versenynapon. A rendező egyesület elnökét, Fata Anitát kérdeztük, miközben a csodákra képes lánykák és nagylányok gyakorlataiban gyönyörködtünk.

– Megmondom őszintén, végigpillantani is fárasztó volt azon a rengeteg zászlón, amely azt jelzi, hogy hány országot lát vendégül a Grácia Fair SE. De gondolom, önök örömmel fáradtak a kifüggesztésükkel…
– De még mennyire, és a legörömtelibb az, hogy minden évben többen jönnek. Az idén is csúcsot döntöttünk, mert 22 ország ifjú tehetségei és persze felnőttjei tiszteltek meg bennünket. Ők mérik össze az erejüket a magyar élvonallal.
– Nagy verseny ez, sok pénzt igényel, de bizonyára segíti az országos szakszövetség.
– Boldog lennék, ha ezt mondhatnám, de akkor nem a valót állítanám, így azt javaslom, beszéljünk inkább a Grácia Fair Kupáról…

Többet érdemelne

– Az önök mögött álló egy évtized alatt kikre számíthattak leginkább a szervezésben?
– Erre könnyű a válasz, és örülök, hogy megkérdezte, mert így néhány mondat erejéig kitérhetek rájuk. A szülőké a dobogó teteje, ez egészen biztos. Nem tudott volna olyan korán jönni, hogy ők ne lettek volna itt. Amit itt lát, ez a szépen berendezett csarnok, nekik köszönhető. Már hajnalban rakták le a szőnyeget, szépítették a csarnokot, hogy olyan legyen, mint amilyennek most látja. Ők a mi szponzoraink…

– Igen, a sportapukák és -anyukák legyőzhetetlenek.
– Pontosan. Ők a mi igazi támogatóink, s ha rájuk nézek, valahogy elfeledem, hogy a Grácia-kupa, a mi erőfeszítésünk többet érdemelne.

A Grácia már befutott

– Ennyi vendéggel akár világbajnokságnak is nevezhetné az egyesületük a kupát.
– Tény, hogy rangos helyet foglalunk el a nemzetközi versenynaptárban. Ez már önmagában is nagy elismerést jelent, hiszen rengeteg ország „startolna” egy kiemelt viadal megrendezéséért.

– Miközben a Grácia már be is futott… Látok itt olyan lánykákat is, akik alig látszanak ki a szőnyegből, szinte nehéz nekik a buzogány, betakarja őket a szalag, s „agyonütné” őket a leeső labda.
– Egy kis túlzással így van… De láthatja, hogy milyen ügyesek. Sok munka kell hozzá, de megéri, mert a dobogó tetején állni felnőttnek, kicsinek egyaránt élmény.

Hokis lett a lányból

– Tényleg aranyosak, de olyan törékenyek, hogy már attól is félne az ember, hogy a vállával hozzájuk érjen…
– Akkor elmondok valamit. Volt egy lányka, aki ritmikázott, de aztán abbahagyta. Nem sokkal később, most figyeljen, a női jégkorong-válogatottban tűnt fel a neve. Higgye el, csak első látásra fújja el őket a szél, valójában kiváló az erőnlétük. Az egyéni gyakorlatok másfél, a csapatgyakorlatok pedig két és fél percig tartottak. Gondolhatja, hogy kondi nélkül nem lehet végigcsinálni egy-egy gyakorlatot. Erősek ők, csak nem látszik rajtuk. De amikor kell, odateszik magukat…