Dudás Miklós is a kerület sportarca lett

Írta:  2015.04.08.
Közeledik a 2016. évi olimpia, gőzerővel készülnek a sportolók a Brazíliában rendezendő játékokra. Ennek jegyében (is) edzőtáborozott csaknem egész márciusban Sevillában a kerületünkben élő kajakozó, az olimpiai hatodik helyezett Dudás Miklós, akit nagy öröm is ért ebben az időben. Az öttusázó Marosi Ádám mellett őt is a kerület sportarcává választotta az önkormányzat.
– Gondolom, a húsvéti ünnepek alatt pihent a lapát…
– Igen, de azért teljes pihenőt nem adtam magamnak. Az ünnepek alatt is edzettünk, pontosabban, edzegettünk. Futottunk, fociztunk, ami inkább öröm volt, mint megterhelés. Meg az az igazság, hogy annyira benne vagyok a felkészülésben, hogy nem is tudom elképzelni enélkül a napjaimat.

Ha csak egy srác is…


– Ami az edzéseket illeti, bőven lehetett része bennük, mert a sevillai edzőtáborozás nem lehetett könnyed időtöltés.
– Valóban nem, de ezt is örömmel végeztem. Volt, hogy „csak” kétszer edzettünk, de volt, hogy háromszor. Hasznos volt, remélem, majd a nyáron megkapom érte a jutalmamat.

– Hallottam, hogy miközben Spanyolországban edzőtáborozott, levelet kapott az önkormányzattól, amelyben örömteli hír állt. A kerület sportarcává nevezték ki, ami nem kis dicsőség.
– Gondolhatja… Kisgyerekkorom óta a kerületben élek, itt jártam suliba is, szinte minden szál ideköt. Tudtam, hogy eddig a barátom, az öttusázó Marosi Ádám volt az „arc”, s megtiszteltetés számomra, hogy mostantól vele együtt tölthetem be ezt a megtisztelő posztot.
– Most aztán tényleg lesz lehetősége népszerűsíteni a kajakozást, ami az öttusa mellett a másik „magyar” sportág.
– Örömmel járom majd az iskolákat, de tudom, lesz bennem egy kis feszültség, amikor először ülök szemben egy iskola diákjaival. De ha csak egyetlen srác kezd el kajakozni az én „előadásom” hatására, már megérte.

Milánón át Rióba

– Meddig lesz a kerület sportarca?
– Az év végéig, így aztán az edzések mellett erre is oda kell figyelnem.
– No, akkor üljünk be egy kicsit a hajóba, s lapátoljunk. Gondolom, nem lesz unalmas a nyara.
– Ezt a szót nem is ismerem, az idén meg végképp nem. A jövő évi olimpiára most lehet megszerezni a kvalifikációt, ehhez viszont jól kell szerepelni az augusztusi milánói világbajnokságon.

Élet a vízen

A 23 éves Dudás Miklós le sem tagadhatná, hogy igazi „vízi lény”. Élete nagyobbik felét, 12 évet töltött már el a hullámokon, mert még 11 éves sem volt, amikor „kitalálta”, hogy ő világhíres kajakos lesz.
Jó úton halad a célja felé…

– Ez mit jelent?
– A legjobb nyolc közé kell kerülni, minden más esetben agyő, Rio… De erre nem is gondolok, mert azt is megtanultam már a pályafutásom alatt, hogy csak magamban bízva lehetek sikeres. Át kell menni a falon is, mert annak a másik oldalán van a dobogó az aranyéremmel.

Még egy arany?

– Várhatja önt egy érem, netán arany a júniusi Európai Olimpiai Játékokon is…
– A kontinensről mindenki ott lesz Bakuban, aki számít. A hosszú menetelés ezzel kezdődik, aztán a kvalifikációs vb-vel folytatódik. Ezek után augusztus végén tényleg „levezetés” lesz az országos bajnokság.